pediatres 2024
Foto: ACN

(ACN) El Departament de Salut desplegarà al llarg del 2024 un nou model d’atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials, que estaran formats per entre vuit i 15 pediatres i vuit i 15 infermers pediàtrics, a més d’altres especialistes en atenció als infants i adolescents. S’ubicaran dins dels centres d’atenció primària (CAP) o en altres espais i els desplaçaments per arribar-hi no han de superar els 30 minuts amb mitjans de transport habitual. Així ho ha explicat la responsable d’Atenció Pediàtrica de Salut, Gemma Ricós, en la presentació del nou model, aquest dilluns en una roda de premsa.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que el model que desplegaran en els propers 12 mesos és “absolutament necessari” per “garantir la qualitat” en l’atenció pediàtrica a Catalunya. Balcells ha reconegut que avui dia “no hi ha una equitat a tot el territori” en l’atenció pediàtrica i també ha constatat “cert desconfort” per la falta de pediatres, unes deficiències del sistema sanitari que el nou model vol reduir.

Gemma Ricós ha assegurat que “tots els infants i adolescents tindran un pediatre i una infermera pediàtrica de referència”. Cada equip de pediatria tindrà assignat entre 5.000 i 25.000 infants i joves. Aquesta població ha de poder accedir fins al punt on es faci l’atenció mèdica en un màxim de 30 minuts i ha de compartir els mateixos fluxos de derivació a serveis com urgències, consultes externes i salut mental.

Especialista en pediatria al 061 Salut Respon

Per complementar el nou model d’atenció pediàtrica en els casos d’urgències, el 061 Salut Respon incorporarà a partir del juny un pediatre especialista en atenció primària i urgències per a pacients que no són greus ni crítics amb atenció no presencial. L’objectiu d’aquesta mesura és resoldre el problema o dubte de salut de l’infant o adolescent per evitar desplaçaments que no siguin necessaris o bé guiar les famílies en els passos següents que han de fer (per exemple, si cal acudir a un centre sanitari).

El SEM rep cada dia prop de 500 consultes pediàtriques, segons dades del 2022.