(ACN/Redacció) Catalunya ha superat els vuit milions d’habitants aquesta tardor, segons l’última estimació de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Això suposa un creixement de dos milions de persones, respecte a finals dels anys 80, causat, sobretot, per l’arribada de persones d’altres països. Així, a la Catalunya del 2023, un 21 % dels habitants (1,6 milions) són nascuts a l’estranger. La seva arribada ha més que compensat la baixa fecunditat persistent, però no l’envelliment de la població: l’edat mitjana és avui de 43,3 anys, quan el 1987 era de 36,3. Les dades analitzades per l’ACN també mostren com la població s’ha concentrat a l’àrea metropolitana de Barcelona, el litoral i el prelitoral.
L’any 1987 Catalunya creuava la frontera demogràfica dels sis milions d’habitants i el govern català difonia el recordat eslògan “Som 6 milions”. 36 anys després, la població catalana s’enfila més enllà dels vuit milions (8.005.744 persones), un llindar que s’ha creuat recentment segons la darrera estimació provisional de població, publicada aquest divendres per l’Idescat.
Dos milions de persones més en menys de 40 anys
Aquest creixement de dos milions de persones en menys de 40 anys és una fita important, segons els demògrafs consultats per l’ACN, i s’ha assolit malgrat que Catalunya ha registrat sostingudament una taxa de fecunditat que no arriba als 1,5 fills per dona —els últims tres anys està més a prop dels 1,2—, això és una de les més baixes del món. De fet, només la superen per baix una desena de països, com la Xina (1,2), Corea del Sud (0,8) i Puerto Rico (0,9), segons dades del Banc Mundial del 2021.
Per tant, l’increment del nombre d’habitants en aquests anys no s’explica pel creixement natural de la població (sempre tímid, en retrocés des del 2009 i negatiu des del 2018), sinó per l’arribada sostinguda de persones de fora. Un denominador comú que, segons dades de l’Idescat analitzades per l’ACN, des de mitjan segle XX i fins als anys noranta s’alimentava principalment de persones vingudes de la resta de l’estat espanyol. Fins la punt que l’any 1991 el 30 % de la població catalana era nascuda en altres territoris de l’estat.