Neymar assenyala escut Barça

(ACN) L’Audiència de Barcelona té previst començar a jutjar a partir d’aquest dilluns l’anomenat cas Neymar, per estafa i corrupció en el fitxatge del futbolista brasiler pel Barça el 2013. Al banc dels acusats s’hi asseuran el davanter, els seus pares i els expresidents blaugrana Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, entre altres. Segons la fiscalia, el Santos, club de procedència, el Barça i el futbolista van simular un fitxatge més baix del real per no pagar el que corresponia al fons d’inversió DIS, que tenia part dels drets del futbolista. La fiscalia demana cinc anys de presó per a Rosell i dos per a l’astre brasiler, però demana l’absolució de Bartomeu, que només està acusat per DIS.

També han resultat acusats Odilio Rodrigues Filho, aleshores director executiu del club brasiler Santos, on jugava Neymar; el mateix club brasiler; l’empresa dels Neymar N&N i el Futbol Club Barcelona. El FC Barcelona està acusat pels mateixos delictes i s’enfronta a una multa total de 8,44 milions d’euros, a més d’una indemnització conjunta amb la resta d’acusats de 3,2 milions.

El ministeri públic els acusa d’un delicte de corrupció en els negocis i un altre d’estafa impròpia per simulació contractual. Per a Bartomeu, la fiscalia demana el sobreseïment provisional perquè, com a vicepresident primer va signar els contractes per indicació de Rosell, però no va participar activament en les negociacions.

Gran expectació mediàtica

El judici té una gran expectació mediàtica entre mitjans generalistes i de l’àmbit esportiu i judicial. S’hi han acreditat un total de 160 professionals d’una cinquantena de mitjans diferents, entre els quals, 10 mitjans internacionals. El cas arriba als jutjats després de diversos ajornaments.

La vista oral començarà dilluns amb les qüestions prèvies i després amb els testimonis, que es podrien allargar fins a la tarda. Entre els testimonis destaquen el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, o l’exdirector esportiu del Barça Andoni Zubizarreta.

A judici, un any després de l’acord entre Barça i Neymar

Aquest judici arriba un any després que el juliol del 2021 el Barça i Neymar signessin un acord transaccional, amistós i extrajudicial per posar fi als diversos procediments judicials oberts entre les dues parts, després que el futbolista deixés el club blaugrana al final de la temporada 2016-2017 per anar al PSG francès. En concret, amb l’acord es tanquen tres reclamacions laborals i un procediment civil. Per això, en total, el jugador ja no reclamarà el total de 47,15 milions i el Barça farà el mateix amb 16,7 milions que li reclamava a Neymar.

L’origen de la demanda de Neymar al Barça es troba en la prima de 40 milions d’euros que havia cobrar el brasiler quan va renovar amb el club blaugrana, mesos abans de marxar al París Saint-Germain. L’exblaugrana va rebre 14 milions d’euros per l’ampliació de contracte. Però quan es va fer efectiu el fitxatge pel club parisenc, no va rebre els 26 milions restants. Després, va ser el Barça qui va presentar una demanda per exigir al brasiler 75 milions d’euros per l’incompliment del contracte.