Mal d'ossos, sensació d'ofegament i, fins i tot, tristesa per passar hores sol i a casa. Símptomes que tots ens descriuen en arribar i que en menys de cinc minuts desapareixen. La clau màgica: l'esport i el contacte amb la gent. DOLORES ESCOBAR "Esto me va a dar mucha vida. El año pasado podía respirar, estar con personas más jóvenes o más mayores, me dió mucha vida." FRANCISCO CATALÁN "Me siento más relajado, me va bien." "Si et quedes a casa assegut, no fem res!" Són usuaris del CAP Carreras Candi, a Sants. Avui celebren el Dia Mundial de l'Activitat Física. L'objectiu de la iniciativa és conscienciar de la importància de la pràctica diària d'esport. Els beneficis també els perceben els professionals que tracten amb aquests pacients. MARIA JOSÉ MORRO infermera del CAP Carreras Candi "Los pacientes que están con hipertensión, diabetes, obesidad e incluso depresiones, haciendo ejercicio físico mejoran su salud. Y este es nuestro objetivo." Com qualsevol sessió d'exercici, aquesta també acaba amb els estiraments per evitar lesions. "A banda del CAP Carreras Candi s'hi han sumat 12 centres més que han organitzat caminades, classes de zumba, jocs i activitats per promoure l'alimentació saludable.
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Activitat Física, els CAP de Barcelona han organitzat una vintena d’activitats saludables, com caminades, jocs infantils i un berenar saludable. A banda de les d’aquesta jornada, als ambulatoris també s’organitzen durant tot l’any tallers d’activitat física, alguns dels quals en parcs dels barris i dirigits per professionals sanitaris.
L’objectiu d’aquestes propostes és conscienciar la ciutadania de la importància de la pràctica diària d’activitat física en la prevenció de malalties a causa dels múltiples beneficis que aporta per a un bon funcionament del cor, les articulacions, les artèries i el sistema nerviós. També està demostrat científicament que les activitats grupals fomenten les relacions personals i milloren l’estat d’ànim.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana als adults 30 minuts d’activitat moderada cinc dies la setmana, mentre que en nens i adolescents n’aconsella 60 minuts tots els dies de la setmana. Apunten que aquesta activitat es pot fer en un entorn laboral, en desplaçaments o en activitats lúdiques.
La CAMFiC afirma que el sedentarisme es considera com un dels factors de mortalitat més importants, ja que influeix en malalties com l’obesitat, la hipertensió arterial, la diabetis i l’augment de l’índex de colesterol, que propicia infarts i ictus. Els metges també admeten que aquestes afectacions a la salut propicien l’aparició d’alguns càncers, malalties mentals i de l’aparell locomotor, com l’artrosi, l’osteoporosi i la fibromiàlgia.
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya de 2014, el 15 % dels adults i el 12 % dels menors de 12 anys presenten obesitat. A més, un 48 % dels adults tenen sobrepès, així com un 19 % dels menors entre sis i 12 anys.