Evelio Vázquez, cap actual de la Guàrdia Urbana i responsable d'operatius el 2006, ha explicat a BTV el relat dels primers informes policials del 4 de febrer, una prova que, segons ell, no es va modificar la versió dels fets. EVELIO VÁZQUEZ, intendent major cap de la Guàrdia Urbana "Des d'un primer moment les diligències que es fan a les 9.30 del matí ja diuen que ha estat com a conseqüència pel llançament d'una pedra perquè és un testimoni directe, els agents eren allà, els detinguts es fan allà." Vázquez defensa aquesta versió i és partidari que qui tingui més informació l'aporti. "Va ser una agressió multitudinària a uns agents que estaven complint les seves obligacions. Per tant, no només estem interessadíssims que aquest testimoni vingui, sinó que declari davant de la policia perquè serà un altre dels autors que va causar lesions als agents que estaven allà." Respecte a les acusacions de tortures, sobretot per part dels dos agents que anys més tard van ser condemnats per aquest motiu en un altre cas, Vázquez ha admès que no els va agradar però que això, diu, ja està jutjat. "Si respectem les sentències de l'Audiència quan els dos agents són condemnats, i som molt respectuosos, també hem de respectar les sentències quan els altres són condemnats." Vázquez ha afegit que impulsarà una querella per injúries i calúmnies a un exagent de la Guàrdia Urbana, ara jubilat, que aquests dies ha acusat el cos de maltractaments.

Es tracta d’una “sentència molt aclaridora”, un “relat molt ben fet” que posa llum i respon algunes preguntes que planteja el documental. Aquestes han estat les paraules del cap de la Guàrdia Urbana actual de Barcelona, Evelio Vázquez, que ha defensat el procés judicial del cas 4-F en una entrevista al ‘BTV notícies migdia’, de Barcelona Televisió.

La ferida: “Va ser un cop al front que el va tombar i es va trencar l’occipital”

Evelio Vázquez ha explicat que l’accident que es va produir el 4 de febrer de l’any 2006 al carrer de Sant Pere Més Baix “va ser una agressió multitudinària a uns agents que estaven complint les seves obligacions” i que va “causar tràgicament un ferit de moltíssima gravetat”. Vázquez ha afirmat que, aquella nit, fins i tot els serveis del SEM “havien de tenir agents amb escuts perquè es continuaven llançant pedres, ampolles, pals, testos”. Respecte a la hipòtesi del test que proposa el documental, Vázquez ha dit que “els forenses deixen meridianament clar” que la ferida de l’agent “va ser un cop al front que el va tombar i es va trencar l’occipital” i que “mai un test llançat des d’una balconada no li pot donar a la part de darrere del cap”.

Nou testimoni: “Serà un altre dels autors que van causar lesions als agents que eren allà”

Vázquez s’ha mostrat molt partidari que aparegui un nou testimoni del cas 4-F, i ha afirmat que “no només estem interessats que vingui aquest testimoni, sinó que declari davant la policia” perquè, segons Vázquez, “serà un altre dels autors que van causar lesions als agents que eren allà”. El cap de la Guàrdia Urbana detalla que la “sentència determina i condemna els autors”, en plural, i parla d’autors “en companyia d’altres persones indeterminades que també van llançar” objectes.

Vázquez nega les actuacions racistes

Pel que fa a les insinuacions de racisme i xenofòbia que es fan en el documental ‘Ciutat morta’, el cap de la Guàrdia Urbana ha volgut detallar que tres agents i el caporal que hi participen “un és de raça negra i un altre és un magrebí”, fet pel qual, segons Vázquez, “les actuacions racistes queden completament desmuntades“. Fins i tot, explica Vázquez, un agent magrebí es llança a sobre de l’agent Sala, ferit a terra, i “pateix les lesions que provoquen el llançament de pals, ampolles, testos que llançaven des de la balconada.”

D’altra banda, com a resposta a les declaracions de l’exsergent de la Guàrdia Urbana José Martínez Díaz, en què posa en dubte la versió policial del 4-F, Vázquez ha anunciat que “ja hi ha instruccions per injúries i calúmnies contra aquesta persona”. A més, ha explicat que les opinions de Martínez “es desqualifiquen per si mateixes” ja que a l’interior de la Guàrdia Urbana hi ha una “unitat de règim interior que vetlla perquè totes les actuacions es facin segons la deontologia, l’ètica i la llei”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a