Cal Muns està situat al barri de la Bordeta i es dedica a la salut mental de persones en situació de vulnerabilitat. És un equipament concertat que gestiona el Grup Sant Pere Claver amb un pressupost anual d’1,16 milions d’euros, uns 70 euros per plaça i dia.

De les sis plantes que té l’edifici de Cal Muns, quatre estan dedicades a l’acollida temporal de persones sense llar amb problemes de salut mental, per a les quals hi ha 41 places. La resta, quatre places, són per al Servei d’Atenció Residencial Urgent per a Persones amb Discapacitat (SARUPD).

Els objectius són garantir-los les necessitats bàsiques, la recuperació de l’autonomia personal i afavorir-ne la inclusió social. Hauran de ser derivats per professional i l’estada màxima és de dos anys, tot i que es podria ampliar per raons especials.

Les persones amb trastorns mentals són les més vulnerables de perdre l’habitatge. Segons el Departament de Salut, a Catalunya hi ha unes 37.000 persones amb problemes d’allotjament, de les quals 11.500 no tenen llar. D’aquestes, un 40 % té algun problema de salut mental, addiccions o bé totes dues.

El centre residencial va entrar en funcionament el mes de març i aquest matí ha estat inaugurat en el marc del Dia Mundial de la Salut. Hi han assistit el conseller de Salut, Antoni Comín, i la tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament, Laia Ortiz.