La Caixa d’Eines i Feines del Casc Antic ha passat a convertir-se en la primera biblioteca pública d’objectes i serveis de Barcelona, és a dir, un servei públic municipal. L’entitat va néixer fa tres anys i en Daniel Pardo, coordinador del projecte, valora la funció de servei públic que s’ha fet des dels inicis. Els organitzadors destaquen que aquesta conversió els permetrà centrar-se més en el projecte i menys en buscar diners per tirar-lo endavant, ja que una part del finançament dependrà de l’Ajuntament.

Biblioteca d’objectes i serveis

La Caixa d’Eines i Feines es va crear fa tres anys en el marc de l’associació CERCA (comunitats, eines i recursos Casc Antic). La filosofia del projecte, explica Pardo, es basa a “compartir, reaprofitar materials i en l’economia de proximitat, uns elements que han fet que l’Ajuntament aposti pel projecte”. Tothom qui ho necessiti es pot endur objectes en préstec temporal, per exemple, trepants, serres, bicicletes,  màquines de cosir o cadires de rodes. També es posa a l’abast la Caixa de Feines, un espai per posar en contacte veïns que cerquen un servei amb professionals autònoms i petites empreses que l’ofereixen.

Ara, el districte de Ciutat Vella i la Federació Casc Antic per la Gestió Comunitària han apostat per donar continuïtat al projecte i convertir-lo en un servei públic per a la gent del barri.

Més estabilitat econòmica i local nou

Amb la signatura, a principis de gener, del nou conveni del Casal de Barri Pou de la Figuerala Caixa d’Eines i Feines passa a ser part del projecte de gestió comunitària del Casc Antic. La nova situació li dona més estabilitat i també un canvi d’ubicació. Es traslladarà a un altre local municipal molt a prop de l’actual, a tocar del Pou de la Figuera.

Els socis no hauran de pagar

Pardo assegura que els veïns no notaran cap canvi en el funcionament del servei, ja que es manté l’autonomia del projecte. “L’única cosa que canviarà és que a partir d’ara qui vulgui ser soci de l’entitat no caldrà que faci cap aportació econòmica”, afegeix. Només caldrà comunicar les dades personals. Actualment el projecte té al voltant de 300 associats i fa una mitjana de 100 préstecs al mes.