(ACN) Les consultes a l’Hospital de Bellvitge per l’ús excessiu de videojocs s’han disparat els darrers mesos. Tot i que en la darrera dècada la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l’Hospital de Bellvitge ha rebut un nombre creixent de peticions, des del 2021 les xifres han augmentat considerablement. En el darrer any, aquest tipus de consultes han passat del 3,5 al 15,4 % del total.

Segons els especialistes, aquest increment podria ser una de les conseqüències del confinament per la covid en la salut mental a mitjà i llarg termini. La majoria dels estudis apunten que els videojocs de caràcter massiu, en línia, de rol i multijugador —coneguts com MMORPG— són els que més problemes d’ús excessiu generen.

Quins són els senyals d’alerta?

Els senyals d’alerta són la rellevància que prenen els videojocs en la vida de la persona, la pèrdua d’autocontrol i l’abandonament d’altres activitats socials, lúdiques i laborals/escolars. “Fins que pacients i famílies no reconeixen que la passió pels videojocs és en realitat una addicció, no acudeixen a les consultes als dispositius assistencials i associacions d’autoajuda, i poden passar mesos”, explica la Susana Jiménez, cap de la unitat i investigadora de l’IDIBELL.

Jiménez assenyala que, tot i que el risc problemàtic de l’ús dels videojocs s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, cada cop reben més consultes de noies.

“En el context adequat i amb un patró d’ús saludable, els videojocs poden ser educatius, augmentar determinades capacitats i habilitats, millorar l’autoestima i les relacions socials i, fins i tot, practicar idiomes. Però, alhora, hem de reconèixer i prevenir l’impacte negatiu que poden tenir arran d’un ús abusiu“, apunta.

Les “capses de botí”, la fina línia entre la ludopatia i els videojocs 

Alguns videojocs permeten comprar “loot boxes” (“capses de botí”, en català), que són ítems virtuals que produeixen recompenses aleatòries quan són “comprades” , ja sigui amb hores de joc o bé pagant un import real en diners.  

Des del punt de vista psicològic, “hi ha similituds entre l’addicció als jocs d’atzar i aquest tipus videojocs, ja que encoratgen el fet de gastar diners en ítems que no són comprats, sinó producte d’un algoritme informàtic”, segons l’experta en joc patològic de l’Hospital de Bellvitge. Alguns autors argumenten que poden representar la transició d’un ús de videojocs saludable a un ús problemàtic.