Les noves tecnologies han transformat la nostra societat fins al punt que l’addicció a internet, o a les pantalles, ja és una realitat. A Espanya, la dependència extrema al mòbil o a altres pantalles afecta un 1,5 % dels adolescents, i a Europa, entre un 7 % i un 21 % de la població corre el risc d’acabar sent addictes. Des del Centre SPOTT, a Ciutat Vella, han ideat una de les primeres teràpies del país per superar aquest problema, principalment estès entre els joves.

Els indicadors d’aquesta addicció són majoritàriament com els de qualsevol tipus de dependència a les drogues. La responsable de tractament del Centre SPOTT, Gemma García, apunta que l’aïllament familiar i social, el baix rendiment escolar i, fins i tot, dormir menys són senyals que hi ha una addicció a les noves tecnologies.

A l’hora d’abordar el problema és important dedicar temps a fer un bon diagnòstic perquè a vegades l’addicció està relacionada amb altres patologies, com poden ser trastorns d’ansietat, depressió o TDAH. D’aquesta manera, cada pacient rep un tractament personalitzat que, per superar l’addicció, es podria allargar fins a un any.

Perquè la teràpia sigui efectiva ha d’anar acompanyada d’un esforç també per part dels familiars. Això vol dir eliminar algunes conductes que puguin ser de mal exemple per al jove, com treure el mòbil de tots els membres de la família de la taula a l’hora dels àpats.

Fa quatre mesos que el Centre SPOTT ofereix aquesta nova teràpia, que dona servei als 310 ajuntaments de la Diputació de Barcelona. Els tècnics municipals de cada centre deriven els casos a l’equipament barceloní, tot i que a llarg termini es pretén que siguin ells mateixos els que puguin atendre en primera instància els pacients. El centre també ofereix servei gratuït a les families que s’hi vulguin adreçar directament.