El Parc de la Ciutadella ha acollit, un any més, l’homenatge a Sonia Rescalvo, una dona transsexual brutalment assassinada per un grup feixista fa 33 anys. La glorieta que des del 2013 porta el seu nom ha estat l’escenari des d’on s’han pronunciat unes paraules en memòria de la Sonia, així com també reivindicacions pels drets del col·lectiu transsexual. Aquest templet, que abans retia homenatge als músics, és el lloc on la Sonia perdre la vida.

Com cada any, l’acte ha servit per recordar la Sonia, així com a la Doris, una amiga de la dona que també va ser apallissada aquella mateixa nit. En l’homenatge han participat amigues de la Sonia, entitats socials i el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, que ha dit que el cas de la Sonia “és un símbol de com les institucions no van estar a l’altura”. Precisament per això, ha reivindicat la participació de l’Ajuntament de Barcelona en aquest acte.

30 anys de la sentència condemnatòria

Enguany també s’ha commemorat el 30è aniversari de la sentència condemnatòria de l’assassinat de la Sonia, que va determinar que es tractava d’un delicte d’odi. Aquesta resolució va marcar un precedent perquè en el moment en què la dona va ser assassinada no existia encara la figura penal dels delictes d’odi. La sentència va contribuir, per tant, a acabar amb la impunitat dels crims contra persones LGTBI.

Maria José Varela, l’advocada que va exercir l’acusació popular, ha explicat en l’acte que “el cas de la Sonia ha de servir per continuar amb la lluita”. Ha afegit que “per no tornar enrere, cal fer una lluita ideològica per aconseguir el respecte cap al col·lectiu LGTBI”.

Activitats també per a infants

A l’homenatge s’hi han pogut veure actuacions musicals, i activitats de sensibilització, com un taller de xapes per a infants, promogut per Veus Trans. Els assistents també han tingut l’oportunitat de penjar un petit paper amb un missatge per recordar la Sònia i per reivindicar els drets de les persones LGTBI.