gent gran residència

L’Ajuntament de Barcelona ha compartit la seva estratègia contra la soledat amb més d’un centenar de ciutats europees. El curs formatiu inclou recursos i eines per a la identificació de la soledat no volguda a les grans urbs i estratègies per facilitar la posada en marxa de polítiques públiques contra la soledat. Un cop acabi el curs, els treballadors municipals europeus tindran els coneixements per identificar, mesurar i desenvolupar programes adreçats a persones que estan soles. La formació també es facilitarà a investigadors o treballadors del tercer sector.

Barcelona, ciutat pionera

La regidora de Salut, Marta Villanueva, ha destacat que Barcelona “és una ciutat pionera en l’abordatge de la soledat no desitjada”. Segons Villanueva, el consistori ja va posar en marxa una estratègia contra aquesta problemàtica el 2020 i, des d’aleshores, treballa en la recerca i intercanvi de coneixements. “El fet que els materials formatius formin part dels continguts compartits d’Eurocities demostra que el treball que estem fent és capdavanter i reconegut més enllà de les nostres fronteres”, conclou la regidora de Salut.

En la mateixa línia, el secretari general d’Eurocities, André Sobczak, valora positivament que Barcelona comparteixi amb altres ciutats europees els seus coneixements sobre la soledat urbana, un fet que qualifica de “repte social”.

Continguts compartits amb altres ciutats

El curs es divideix en dos mòduls, un de teòric, per aprendre a reconèixer els casos, i un altre de pràctic, en què s’ensenyen tècniques d’intervenció. El curs acaba amb una prova final que permet rebre un certificat d’aprenentatge. Tot plegat es farà a través d’una plataforma en línia que permet compartir coneixements amb la resta de ciutats adherides.