L’ASPB encoratja els ciutadans a donar detalls del mosquit tigre a través dels seus telèfons mòbils. Especialment a l’hora de detectar espais o recipients on els mosquits s’estiguin reproduint i se’n detectin larves, com embornals, fonts ornamentals o bidons. Totes les dades que es rebin a través de l’aplicació apareixeran en temps real al mapa interactiu del web. Els serveis de vigilància i control de l’espècie faran servir aquests mapes per prioritzar i organitzar les diferents actuacions de vigilància i control que duguin a terme a la ciutat.  L’aplicació mòbil Tigatrapp ha estat creada pels impulsors de Atrapaeltigre.com, un projecte de ciència ciutadana coordinat pel Laboratori d’Ecologia del moviment del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC i el CREAF.

El responsable del Programa de vigilància i control del mosquit tigre de l’ASPB, Tomás Montalvo, explica que aquesta eina permetrà disposar d’una valuosa informació per millorar la vigilància i el control d’aquesta espècie a la ciutat. Assegura que el control “és responsabilitat de tots”, ja que l’insecte s’acostuma a reproduir en recipients amb aigua en propietats privades. “Projectes com aquest col·laboraran de manera important en la millora de la convivència ciutadana i la qualitat de vida a Barcelona”.

El professor d’Investigació ICREA i director d’atrapaeltigre.com, Frederic Bartumeus, remarca la importància de la participació ciutadana per detectar focus de l’insecte. “Apostem per una ciència ciutadana i per un model de gestió participatiu i obert, on ciutadania, científics i agències de control treballem junts per minimitzar les problemàtiques associades a aquesta espècie invasora”.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie exòtica invasora que produeix picades molestes i que podria transmetre malalties si es donen determinades condicions. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia. Són característics el seu color negra amb franges blanques i una ratlla blanca a la part superior que li recorre el cap i tòrax.