L’oficina bancària va ser ocupada el 22 d’octubre de 2011. En un primer moment era propietat de Caixa Tarragona i posteriorment de CatalunyaCaixa. L’espai es va convertir en un local social autogestionat. L’activitat s’organitzava en diferents comissions com un grup d’habitatge i una xarxa d’aliments. Segons els participants, que ells mateixos expliquen en un documental penjat a Internet, la intenció era donar solucions i alternatives a gent sense recursos i al mateix temps crear xarxes de suport basades en la solidaritat i l’anticapitalisme. També programaven tallers i cursos d’idiomes que anunciaven periòdicament al web del Banc Expropiat.

Després de tres judicis suspesos, CatalunyaCaixa es va vendre el local a la immobiliària Antartic Vintage. Aquesta empresa va tornar a demandar l’ocupació amb el resultat d’una sentència de desallotjament el juliol de 2014.

Amb aquest panorama imminent, el govern de Xavier Trias va acordar amb el propietari del local el pagament d’un lloguer de 5.500 euros mensuals al·legant “el paper dinamitzador” de l’entitat al barri i per “trobar una solució a curt termini” que els donés marge per cercar la solució a llarg termini. Però l’actuació va ser molt criticada pels ocupants del Banc Expropiat, que van culpar el govern municipal de voler comprar-los amb les eleccions municipals al damunt. Tot i això el grup va romandre al centre fins al desallotjament produït aquest dilluns. El govern d’Ada Colau no va renovar el contracte d’arrendament que finalitzava al gener de 2016.

Comparteix a: