Tot feia sospitar que, amb l’esclat del coronavirus, l’activitat del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) ─la primera acollida per als nouvinguts─ cauria de forma considerable, però no ha estat així. Malgrat que les arribades de migrants han frenat perquè les fronteres s’han tancat, el SAIER ha continuat funcionant i, de fet, el 2020 va atendre gairebé les mateixes persones que l’any anterior.

En concret, l’any passat van picar a la porta del servei 19.001 usuaris, només un 8 % menys que el 2019, quan en van ser 20.620. I aquest cop qui va necessitar ajuda són els migrants i refugiats colpejats per la crisi de la covid-19, però que ja feia un temps que eren a Barcelona. “Han patit un increment de la vulnerabilitat per culpa de la crisi sanitària i el cop econòmic i social que ha vingut després”, explica Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania.

Un 80 % d’atesos, en situació irregular

Del balanç del darrer any del SAIER també se’n desprèn que, del total d’atesos, la gran majoria es trobaven en situació irregular: fins a un 80 %, i d’aquests gairebé la meitat, un 44 %, eren sol·licitants d’asil. La xifra trenca la tendència dels últims temps, quan cada vegada hi havia més persones que arribaven a la ciutat sol·licitant la protecció internacional ─el 2019, per exemple, es va situar en el 46 %.

Pel que fa a nacionalitats, els migrants que més van acudir al servei el 2020 són originaris de Colòmbia (3.658), Veneçuela (2.460) i Hondures (1.970). Segons l’informe de l’Ajuntament, el nombre de colombians i hondurenys atesos ha seguit en augment, mentre que en el cas dels veneçolans ─amb creixement sostingut i pronunciat els últims anys─, ha disminuït.

Ali, de l’Afganistan: “sóc l’únic supervivent de la família”

Precisament aquest mes de març del 2021, el SAIER ha estrenat un altre espai a Hostafrancs, en què s’ofereix atenció social per cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris. Aquest dimarts s’hi ha acostat l’Ali Khan Ahmadi, un jove de 29 anys que fa només nou mesos que està a Barcelona. No té llar i tot just 10 dies enrere va aconseguir sol·licitar l’asil. Va abandonar l’Afganistan, explica, després que matessin bona part de la seva família. Ara espera que li concedeixin l’asil i pugui començar de nou.

L’Ali, a la sala d’espera del nou espai del SAIER
Comparteix a: