Fins a cinc agents envoltaven Juan Andrés Benítez mentre altres companys se'n mantenien al marge. En aquestes imatges, que avui publica 'El País', es veu com els qui suposadament l'estaven reduint, li donen cops de puny. El jutge ha demanat que s'identifiqui els agents que van participar en l'operatiu. DAVID AINETO, advocat de l'acusació particular "No fan res més que posar àudio i vídeo al que ja estan dient els propis testimonis: que aquí va haver-hi una detenció incorrecta i unes formes incorrectes." Segons la versió dels Mossos d'Esquadra, però, van actuar amb contundència perquè l'empresari de l'Eixample estava molt alterat. Tant el jutge com la Policia Nacional, a qui també s'ha encarregat un informe, intenten ara determinar quina de les dues versions s'adiu amb la realitat. Precisament ahir, la policia va fer una reconstrucció dels fets al mateix carrer de l'Aurora i, paral·lelament, avui hem sabut que s'investiga també des de la conselleria d'Interior. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Només demano que no es facin judicis paral·lels i sí que vull informar a la cambra que hem obert una informació reservada al respecte, però que no ens precipitem. No podem jutjar les actuacions policials per unes simples imatges ni a cop de titular." El jutge que porta el cas considera que va tractar-se d'un homicidi perquè l'autòpsia revela que va morir després de rebre múltiples cops. De moment, s'ha imputat en el cas l'home amb qui s'estava barallant abans que hi arribessin els mossos.

Espadaler demana “no prejutjar”

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler ha anunciat que obrirà una investigació per l’actuació policial que hauria acabat amb la mort de l’empresari Juan Andrés Benítez, al carrer de l’Aurora del Raval. Espadaler ha demanat no fer judicis paral·lels a partir de l’aparició de noves imatges sobre el cas.  Espadaler ha comparegut aquest dimecres a la sessió de control del Parlament i ha dit que el propòsit de la conselleria és el de col·laborar de forma “absoluta, ràpida, àgil i absolutament transparència” amb l’administració de la justícia.

Les conclusions de la investigació interna que obrirà la Generalitat es faran arribar a la Justícia en cas que hi hagi “conclusions rellevants”. Després de veure les imatges ha demanat “no prejutjar sobre episodis parcials”, argumentant que només han transcendit diversos  fragments, no el contingut sencer. El Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona ja ha demanat a Interior que identifiqui els mossos que van intervenir a l’operació, que lliuri els arxius sonors de la sala de comandament i la transcripció de les trucades que van rebre els Mossos i la Guàrdia Urbana la nit dels fets.

Al Parlament, David Fernández (CUP) ha denunciat la gravetat dels fets, i ha demanat que no hi hagin “silencis, dilacions o encobriments” com el cas d’Ester Quintana. També Joan Herrera (ICV-EUiA) ha criticat l’actuació dels mossos d’esquadra.

Noves imatges

Els vídeos enregistrats per una parella de veïns italians del carrer de l’Aurora –i publicats avui per la versió digital del diari ‘El País’– mostren com els agents van encerclar l’empresari del Gaixample i, un cop arraconat contra la paret, alguns d’ells li van donar cops i puntades de peu, mentre un grup de ciutadans els increpaven. Poc després, els mossos van fer recular els testimonis i va arribar una patrulla més al carrer. En les imatges s’arriben a veure fins a cinc policies reduint Juan Andrés Benítez.

Els fets van passar la matinada del 6 d’octubre, quan Juan Andrés Benítez i un altre home es barallaven al carrer de l’Aurora. El relat de què va passar posteriorment difereix entre la versió dels veïns que ho van presenciar des dels balcons i la dels Mossos d’Esquadra. La policia catalana assegura que l’empresari es va mostrar violent, per la qual cosa el van haver de reduir, i que va quedar inconscient després d’emmanillar-lo. Els testimonis van apuntar des d’un bon principi que els agents van agredir-lo injustificadament.

L’autòpsia practicada a Benítez va determinar que va morir per múltiples traumatismes al cap. Per això, el jutge que instrueix el cas considera que es va tractar d’un homicidi. La investigació dels fets s’ha derivat a la Policia Nacional ja que està en qüestió l’actuació dels Mossos d’Esquadra. El jutge ha demanat al Departament d’Interior la identificació dels vuit mossos que van participar en la detenció.