A l'accés del passatge de Sant Josep de la Muntanya, les taquilles i els caixers automàtics per a la venda d'entrades ja estan a punt. Els tiquets es compraran per a cada mitja hora i es calcula que en cada passi hi accedeixin 400 turistes com a màxim. 100 entrades més cada 60 minuts estaran reservades als ciutadans inscrits en la iniciativa Gaudir + BCN, que permet entrar al parc sense pagar. Cal registrar-s'hi presencialment a l'oficina de la plaça de Sant Miquel. Els veïns van a banda. Amb la corresponent acreditació, hi podran accedir quan vulguin. També tindran facilitats a l'hora de fer cua. A cada accés, hi haurà dues zones d'entrada: la dels veïns i la dels turistes. De moment, dos dies abans de l'estrena... IGNASI ARMENGOL, director general de B:SM "Pel primer dia, estem aproximadament en 1.900 entrades venudes, que això en percentatge és un 20% del total." Els accessos també s'organitzaran per tipus de visitant. POSTPO Els operadors turístics entraran pel nord, per les entrades de la plaça de la Natura. Pel sud, hi entraran els turistes que pugin al parc amb transport públic o taxi. Els canvis d'accés al parc també afecten els opeadors turístics. L'aparcament de la carretera del Carmel ha guanyat 10 places més. Tot i aquesta ampliació, es recomana una novetat: reservar la plaça a través d'Internet. Els autocars que no tinguin reserva disposen de cinc places d'encotxament i desencotxament. Després, per evitar col·lapsar la zona, hauran de marxar a uns espais habilitats a l'entorn de la plaça de Sanllehy.

Les entrades al Parc Güell es vendran per a cada mitja hora i es calcula que en cada passi hi accedeixin com a màxim 400 turistes. Un total de 100 entrades més, cada hora, estaran reservades als ciutadans inscrits en la iniciativa Gaudir + BCN, que permet entrar al parc sense pagar. Cal registrar-s’hi presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Sant Miquel i no és necessari estar empadronat a Barcelona. De moment, la iniciativa compta amb 400 inscrits.

Sobre el fet de limitar l’hora d’entrada, B:SM (gestor de tota la reordenació al parc) ha destacat que permetran una certa flexibilitat. És a dir, encara que el visitant tingui una hora fixada, si l’anterior no està plena, podrà afegir-s’hi. Però els dies en què l’aforament estigui complet, caldrà aferrar-se als horaris. Pel que fa a la sortida, no hi haurà cap hora establerta. Podríem dir que el visitant compra una hora d’entrada però no per abandonar la zona. Tot i això, B:SM calcula que el temps de visita a la part monumental és d’uns 30 minuts de mitjana.

Cues diferenciades entre veïns i turistes

De tota aquesta normativa, els veïns funcionen a banda. No és per a menys. Hi ha veïnat que entra al parc a passejar la mascota. Seria estrany haver d’esperar-se mitja hora per a la propera tongada d’entrada. A part de tenir llibertat en el quan, també el tindran en el com. “En cada punt d’accés s’ha habilitat una entrada doble per tal que els veïns no hagin de fer la mateixa cua que la resta de turistes”, ha detallat Ignasi Armengol, director general de B:SM.

Un milió d’euros de recaptació durant el 2014

Amb l’accés de pagament al Parc Güell es preveu una recaptació aproximada d’un milió d’euros al llarg de 2014. Una xifra que reverteix directament en el cost de la implantació de la regulació (sistemes informàtics, contractació de 60 treballadors, instal·lació de taquilles, posada en marxa del Gaudir + BCN…). Aquest milió d’euros representa el 15%  del cost que suposa el manteniment anual de la zona regulada.