La prevalença del VIH entre els homes homosexuals és molt elevada, i això fa que l'ús del preservatiu, estès en el 95% de la població gai, no sigui suficient. Tan sols una relació de risc pot acabar en contagi, i això es tradueix en les xifres. Durant un període de 10 anys, a Catalunya van augmentar un 7,6% els diagnòstics del virus de la immunodeficiència humana entre els homes que practiquen sexe amb homes. Aquest grup de població aglutina ja més del 61% dels nous diagnòstics a Catalunya i arriba fins al 81% entre els residents a la ciutat de Barcelona. FERRAN PUJOL, director del BCN Checkpoint "Si la dinàmica no s'inverteix i no es fa res, un 40% del col•lectiu podria estar ifnectat en uns anys. La situació és molt preocupant." L'altre motiu pel qual l'epidèmia va en augment en el col·lectiu és que molts dels infectats desconeixen que ho estan perquè no en tenen símptomes. Durant la fase en què no estan diagnosticats, continuen mantenint relacions sexuals, i com que la càrrega viral és molt elevada durant els primers mesos després del contagi, la probabilitat que transmetin el virus és molt alta. És per això que es fa una crida al col·lectiu gai que es faci les proves de detecció del VIH cada tres mesos. PEP COLL, Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa "Si les persones comencen el tractament antirretroviral precoçment aconseguirem que sigui quasi indetectable i que el risc d'infecció sigui més baix." La prova és gratuïta, dura mitja hora i es realitza a tots els centres d'atenció primària i al centre Barcelona Checkpoint.

Dades preocupants sobre les infeccions de VIH entre els homes que practiquen sexe amb homes, especialment entre el col·lectiu homosexual. Les xifres indiquen que en un termini de 10 anys el nombre de contagis a Catalunya ha augmentat un 7,6% i que amb el preservatiu no n’hi ha prou per frenar l’augment de diagnòstics. La incidència actual de la malaltia al nostre país fa pensar, segons la Fundació Lluita Ccntra la Sida, que si no s’intervé la prevalença de la infecció en aquest col·lectiu podria arribar en pocs anys a més del 40% en els homes en una franja d’edat d’entre 40 i 50 anys.

El motiu pel qual la prevenció basada en el preservatiu no és suficient és el fet que la prevalença de la malaltia és molt elevada en el col·lectiu d’homes que practiquen sexe amb homes. És per això que tot i que més el 93% del col·lectiu gai consultat per la fundació afirma que utilitza condons quasi sempre, una única conducta de risc pot acabar en un contagi. De fet, aquest grup de població que manté relacions homosexuals masculines aglutina ja més del 61% dels nous diagnòstics a Catalunya, un 81% dels quals es produeixen entre residents a la ciutat de Barcelona.

La situació preocupa, i molt, el col·lectiu. El director del BCN Checkpoint, Ferran Pujol, considera que durant molt temps i per motius evidents s’ha enfocat la prevenció en la responsabilitat dels individus, però amb les dades de prevalença del VIH considera que “quan hi ha una probabilitat tan alta d’infectar-se, no només depèn de les conductes de risc sinó de la càrrega viral comunitària. Per exemple, tinc moltes més possibilitats d’electrocutar-me si treballo com a operari elèctric -encara que vagi molt protegit- que no pas posant els dits en un endoll”. Pujol considera que el fet que el col·lectiu gai estigui més exposat a la malaltia no significa que hi hagi conductes irresponsables, i assegura que es continuen utilitzant molts mètodes de protecció: “El VIH va en augment no perquè ells s’arrisquin, sinó perquè és molt prevalent.”

Una altra de les raons per les quals l’epidèmia va en augment en el col·lectiu és que molts dels infectats desconeixen que ho estan perquè no en tenen símptomes. Durant la fase en què no estan diagnosticats, continuen mantenint relacions sexuals, i com que la càrrega viral és molt elevada durant els primers mesos després del contagi, la probabilitat que transmetin el virus és molt alta. És per això que es fa una crida al col·lectiu gai que es faci les proves de detecció del VIH cada tres mesos, ja que, segons el doctor Pep Coll, de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, si les persones comencen el tractament antirretroviral de manera precoç es pot aconseguir que sigui quasi indetectable i que el risc d’infecció sigui molt menor.

Les proves de les ITS, aviat al BCN Checkpoint

El doctor Coll també ha remarcat la importància per al col·lectiu de fer-se les proves del VIH cada tres mesos per aconseguir aquesta detecció precoç, però també ha insistit en la necessitat de prevenir o diagnosticar a temps les infeccions de transmissió sexual (ITS), ja que es tracta de malalties que poden facilitar la infecció pel virus de la immunodeficiència humana. En aquest sentit, s’ha anunciat que el BCN Checkpoint treballa en col·laboració amb el Departament de Salut per poder oferir proves addicionals en el seu centre comunitari amb el finançament de la Generalitat. “Voldríem estar fent les proves de les infeccions de transmissió sexual l’últim trimestre d’aquest any però no sabem si serà possible, perquè hi ha voluntat política però sembla que no hi ha pressupost“, ha matisat Ferran Pujol.

Quan el BCN Checkpoint es va posar en marxa, l’any 2006, l’objectiu era estendre l’ús de la prova de detecció del VIH. Vuit anys després la fita és que aquesta prova, ja habitual entre el col·lectiu gai, es faci molt més sovint per aconseguir que els tractaments arribin abans i siguin més eficaços. Durant aquests anys, el centre d’atenció comunitària ha atès més de 24.000 persones i ha diagnosticat 820 casos, un 98% dels quals han tingut un seguiment clínic. El centre, ubicat al Gaixample, va ser pioner a Europa i actualment diagnostica un 33% dels casos detectats a tot Catalunya. “Molts homes vénen aquí perquè se senten còmodes, perquè quan van als CAP els metges els renyen pel fet d’haver-se de fer la prova, i se’ls qüestiona fins i tot quan són proactius pel que fa a la prevenció”, afirma Ferran Pujol, que tot i valorar positivament els serveis assistencials, ha reconegut que calen millores en l’atenció a aquest col·lectiu.