"A dia d'avui els governs no creiem que tinguin la resposta clara de què és el que s'ha de fer. Cada govern a Europa està aplicant unes estratègies o unes altres a nivell legislatiu, però cap dels governs està aconseguint resoldre de fons la problemàtica de droga als seus països. Normalment, una legislació, per molt que la modifiquis, no és suficient per canviar els hàbits de consum d'una societat, i menys dels joves, que de vegades no els arriben aquests missatges. Es necessita més que una modificació de llei. Els programes que funcionen millor sobretot s'adrecen a les escoles en edats molt primerenques. Actuar el més aviat possible, ja des de primària si pot ser, involucrant el professorat, que entengui el seu paper clau educatiu en aquests temes i involucrant els familiars a l'escola també, i amb programes transversals que entrin dins l'acció curricular com matemàtiques o ciències socials. Hem d'educar també cap a conductes protectores i evitatives del consum de drogues des de ben petits. Però tot això estem parlant d'inversió. La inversió que es fa avui, els resultats venen d'aquí a 15 o 20 anys, i hem de ser capaços d'adquirir consensos polítics i com a societat per invertir en els més joves, que són la generació futura, tot i que els resultats no els obtingui el govern X durant els propers quatre anys, sinó la societat en un futur. Hi ha propostes. El que passa és que sempre és més econòmic —i potser el que diré és políticament incorrecte— modificar i canviar una llei o crear una comissió d'experts per debatre sobre els problemes del cànnabis, que això no serà mai suficient per canviar els hàbits de consum. El que és necessari també és fer grans inversions per a que l'educació o la prevenció en matèria de drogues s'introdueixi bé a les escoles i a tots els centres educatius."

El director del Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, ha explicat aquest dimecres al ‘BTV notícies matí’ que l’educació encarada a evitar les drogues s’ha d’implementar a les escoles “com les matemàtiques o les ciències socials”. Esculies ha dit que no n’hi ha prou de modificar les lleis o crear “comissions d’experts” per modificar els hàbits de consum de la societat.

Oriol Esculies ha comentat també l’informe anual del Projece Home Catalunya, en el qual l’organització posa èmfasi en el fet que el 70% dels usuaris es troben a l’atur. Segons Esculies, aquesta circumstància fa que l’oportunitat real d’integració social es vegi “molt minvada”.