Campus Nord de la UPC

La Clara, una de les portaveus de l’assemblea d’interins de la UPC considera que “l’ocupació ha estat molt útil”, però afegeix que els treballadors han conclòs que “ara és hora d’evolucionar i canalitzar l’energia en lluites més concretes”. L’ocupació va començar el 10 d’abril passat quan, en arribar la nit, un grup de treballadors es van quedar a dormir al rectorat en senyal de protesta pels 78 acomiadaments previstos en els pressupostos per a 2013. Des d’aleshores les mobilitzacions a la Universitat Politècnica de Catalunya en contra de les retallades no s’han aturat.

Durant aquest temps diverses escoles associades a la Universitat Politècnica, així com professors i estudiants s’han afegit a les protestes convocades pel personal interí, un dels més amenaçats juntament amb els investigadors en el pressupost per a 2013. De moment han aconseguit que el rector, Antoni Giró, convoqui eleccions anticipades a la tardor pressionat per la comunitat universitària, que n’ha demanat insistentment la dimissió. També han aturat, almenys de moment, l’acomiadament d’una vuitantena d’interins. Ara, però, la proposta és que per no haver-los de fer fora, tots els treballadors interins es rebaixin el sou i l’horari, una proposta que l’assemblea no està disposada a acceptar.

Des que el Consell Social de la Universitat va llançar la seva proposta per evitar haver de rescindir contractes, es va iniciar un mes de termini perquè les parts negociïn. Des de l’assemblea d’interins asseguren que encara no han estat convocats a cap trobada i diuen que esperen que algú es posi en contacte amb ells durant els propers dies, ja que creuen que un temps és “un termini molt curt” de la negociació. Ara, diuen, les incògnites són sobre la taula. La Clara, membre de l’assemblea, diu que “caldrà veure si en la negociació s’estableix un diàleg “real” o si, per contra, els òrgans de govern de la universitat ja tenen una decisió presa i intenten imposar-la”. Des de l’assemblea adverteixen que, segons quina sigui la situació, portaran a terme un tipus de protestes diferents.