Poc després de l’atemptat terrorista que va sacsejar Barcelona el 17-A, els ciutadans van anar dipositant a la Rambla milers de mostres de condol i de suport a les víctimes. S’hi van deixar tota mena d’objectes, des d’espelmes, fins a flors, ninos de pelfa i també notes amb missatges de solidaritat, que els equips del Museu d’Història de Barcelona i de l’Arxiu Municipal han netejat i catalogat.

En total s’han catalogat 4.653 missatges, documents i notes, que també es digitalitzaran perquè puguin ser consultats al web No tinc por, que es publicarà per commemorar el primer aniversari dels atemptats, el 17 d’agost de 2018.

A aquests documents caldrà sumar-hi els 13.000 objectes que la gent va deixar al mosaic de Joan Miró després de l’atac. A hores d’ara el Museu d’Història de Barcelona ja ha catalogat 5.000 dels objectes, i un cop finalitzats els treballs, aquests també s’incorporaran al portal web que tindrà forma de memorial digital.

Després de la digitalització es farà una selecció dels objectes i documents feta amb criteris científics i, probablement, també artístics i de contingut, per conservar-ne una petita mostra. Finalment, es procedirà, com és habitual, a la fase de restauració per conservar-ho tot en bon estat.

Aquesta  iniciativa és semblant a la que va fer París el 2015, que també va obrir un web el 2015 en què es poden consultar algunes de les cartes i notes que es van deixar després dels atacs a la sala Bataclan.

Un memorial permanent a la Rambla

Mentre s’avança en la creació d’aquest web, l’Ajuntament estudia com ha de ser el futur memorial físic i permanent  que s’instal·larà a la Rambla. Aquest s’està dissenyant en una comissió en què hi ha representants de diversos departaments municipals, experts externs, i amb l’assessorament del Consell d’Art Públic. A més, dins del projecte de reforma integral de la rambla, s’està dissenyant una senyalització que evoqui l’atemptat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a