Thouré s’ha reunit amb Miquel Esteve, comissionat d’Immigració, i Ramon Sanahuja, director de Serveis d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona. Tots dos han aprofitat per explicar-li el funcionament del Pla Integral d’Assentaments i les diverses accions que es duen a terme des de l’Ajuntament envers aquest col·lectiu, així com la situació administrativa de les persones que viuen als assentaments. Els responsables municipals han volgut posar sobre la taula la problemàtica amb què es troba l’administració per donar sortida a les persones de la nau, per falta de competències en matèria d’immigració.

La ministra no visita els assentaments

Mentrestant, al barri del Besòs, un grup de senegalesos esperaven l’arribada de la ministra per tal de fer-li arribar directament les seves demandes. Aproximadament el 20% dels habitants de l’assentament a les naus del carrer de Puigcerdà són senegalesos. Finalment, Thouré no hi ha anat, així que tres o quatre representants d’aquests senegalesos i de la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou han optat per anar aquesta tarda al carrer de Sant Pere Més Baix, on la ministra s’havia de reunir a partir de les 16 h al Casal de Barri del Pou de la Figuera amb representants d’associacions africanes de tot Catalunya.

Thouré s’hi ha presentat tres hores més tard i, en arribar, els senegalesos que l’havien estat esperant s’han negat a escoltar-la, indignats per l’espera. L’acte previst no s’ha pogut celebrar pels aldarulls de protesta, tot i que en un moment de calma sí que s’ha fet un dels parlaments. Finalment, els senegalesos li han presentat les seves peticions per escrit.

Demandes de la comunitat senegalesa

Segons el president de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos a Catalunya, Amadou Bocar Sam, que aplega una cinquantena d’entitats, el memoràndum de demandes que li han lliurat a la ministra posa l’èmfasi en diversos temes relacionats amb integració: demanen facilitats per obtenir el passaport i la doble nacionalitat espanyola i senegalesa (ara mateix no hi ha conveni que ho permeti); la convalidació de títols universitaris; la reciprocitat dels drets socials generats aquí i allà; i protecció jurídica per part del Consolat del Senegal a Barcelona.

Seynabu Gueye Thouré és la ministra del nou govern d’esquerres del Senegal per a l’emigració exterior, un ministeri de nova creació. La seva visita a Barcelona s’emmarca en un viatge de quatre dies per diverses localitats espanyoles. Aquest diumenge marxa cap a Saragossa.