finca protegida Can Capellanets Corts

L’Arquebisbat de Barcelona recupera la propietat de la finca protegida de Can Capellanets, a les Corts, després d’un procés judicial que s’ha allargat tres anys. Ho ha avançat ‘El Periódico’ i ho ha pogut confirmar betevé. El Jutjat de Primera Instància número 27 ordena a l’empresa L’Onada Serveis retornar la finca a l’Arquebisbat i, per tant, trunca els plans de fer-hi una residència per a gent gran.

El 2017 la Fundació San Josep Oriol, entitat lligada a l’Arquebisbat i propietària de la finca, va signar una cessió de 52 anys a L’Onada Serveis. Tot i això, el 2021 la fundació va demanar-la per via judicial per diverses desavinences amb l’empresa. Ara, tres anys després, el tribunal ha dictat sentència a favor de l’Arquebisbat. L’empresa L’Onada Serveis titlla la resolució d’incomprensible i ha assegurat que hi recorreran en contra a l’Audiència Provincial.

Els veïns valoren la sentència positivament

La decisió judicial ha estat valorada positivament per la plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts, que la consideren un pas endavant en la seva lluita per preservar el patrimoni arquitectònic del barri. “En les últimes converses amb l’Arquebisbat, havia manifestat la voluntat d’obrir els jardins al barri i no construir l’edifici nou“, explica la Marta Ollich, de la plataforma.

“De totes maneres, seguirem lluitant per preservar l’edifici catalogat i els jardins protegits, perquè les intencions de l’Arquebisbat podrien canviar”, afegeix Ollich. Per altra banda, recorda que la sentència no és ferma.

El futur de la finca, enlaire

L’Arquebisbat de Barcelona explica que encara no hi ha una posició ferma sobre el futur de Can Capellanets i que estan avaluant la situació per decidir què fer amb l’edifici. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona detalla a betevé que una vegada la sentència sigui ferma reprendrà converses amb l’Arquebisbat per decidir els propers passos a seguir perquè la finca no es deteriori.

Però per a això encara falta temps i la casa cada vegada està en un estat pitjor, sobretot en un edifici que no té teulada. L’edifici va ser ocupat el febrer del 2024 i es va desallotjar i tapiar el mes de març.

La sentència de Can Raventós esperona el veïnat

La sentència recentment dictada pel TSJC sobre Can Raventós, que ha anul·lat el pla especial que permetia construir pisos de luxe a la finca, ha donat esperança a la plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts. La sentència dona la raó a la plataforma Defensem Can Raventós, que feia anys que denunciava irregularitats en el planejament aprovat, com ara que un dels edificis d’habitatges que s’hi volien construir no respectava els 10 metres al voltant de la casa catalogada. Una condició que, segons els veïns de les Corts, tampoc no respecta l’edifici de la residència que s’hi volia construir.