L’edifici i els jardins protegits de Can Capellanets, a les Corts, es convertiran en una residència privada. La Comissió d’Arquitectura de l’Àrea d’Ecologia Urbana del districte està enllestint els darrers treballs per donar llum verda al projecte. “Esperem iniciar les obres el primer trimestre del 2022. A tot estirar, el segon”, confirma a betevé Joan Antó, CEO de l’Onada, la promotora privada que gestiona el projecte. La residència podria entrar en funcionament el 2024, malgrat l’oposició veïnal, que fa sis anys que rebutja el projecte. Fins i tot l’ha dut a fiscalia en una causa que va quedar arxivada.

Com serà la residència a Can Capellanets?

La residència convertirà l’edifici protegit, l’antic convictori, en el centre d’una plataforma de serveis que acollirà 134 residents i mig centenar d’usuaris d’un centre de dia. Estaran organitzats per unitats de convivència. Antó explica que “un 40 % de places es podran concertar amb l’Administració ” .

Entre les modificacions que s’han plantejat en la Comissió d’Arquitectura hi ha la rebaixa d’uns 500 metres quadrats de sostre. “Així es dona cobertura, en part, a les demandes veïnals”, segons confirma el regidor del districte, Joan Ramon Riera. El promotor afegeix que una altra de les peticions és “fer la planta baixa de l’edifici de nova construcció menys opaca, més transparent“, perquè qui passi pel carrer pugui veure també l’edifici protegit del convictori.

Polèmica per la participació dels veïns en la comissió

Abans de l’estiu diverses plataformes veïnals van fer una votació popular per exigir que s’expropiessin els terrenys i es convertissin en equipaments i jardins públics per al barri. El consistori ho descarta completament perquè, assegura el regidor, “el que s’està retocant és un projecte ja previst, que s’està fent en el marc d’una comissió amb un representant que ja recull les demandes veïnals”.

Els veïns neguen que la persona que assisteix a la reunions representi els seus interessos i demanen participar-hi directament. Asseguren que faran més mobilitzacions per evitar “un edifici de sis plantes, que destrossarà els jardins”. “Aquest és un dels pocs reductes que queden de la història de les Corts i s’ha de conservar”, reivindica Adela Agelat, des de la Coordinadora d’Associacions. De moment, 26 entitats del barri s’han mostrat en contra del projecte. El CEO de la promoció argumenta que els veïns “ja van presentar al·legacions i no les han guanyat” .

Can Capellanets, un complex protegit

El convictori i els jardins de Can Capellanets formen un complex del segle XIX qualificat com a Bé d’Interès Urbanístic. Ara mateix és propietat de l’arquebisbat de Barcelona, a través de la Fundació Sant Josep Oriol, que n’ha fet la concessió a l’Onada per dur a terme aquest projecte. La propietat assegura que no pot fer manteniment de l’edifici o els jardins protegits perquè “la normativa és molt estricte i rebem multes coercitives de l’Ajuntament cada cop que toquem una branca”, segons explica mossèn Rubén Garcia, administrador gerent de la Fundació. La promotora assegura que espera rebre en breu el permís per poder fer-ne el manteniment, que és obligatori a causa de la qualificació com a Bé d’Interès Urbanístic.