Les troballes que s’estan fent durant les obres de Can Batlló no es limiten a restes arqueològiques. Durant els treballs també hi han aparegut restes del passat industrial d’aquest recinte que no són tan agradables. Concretament, terres contaminades en diversos punts. Això ha obligat a activar el protocol de descontaminació del sòl en coordinació amb la Generalitat. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha admès que impactarà en el cost i el calendari d’aquests treballs.

“No caldrà paralitzar els treballs”

Malgrat aquest entrebanc, el regidor ha subratllat que “per sort” no caldrà paralitzar l’obra perquè els treballs de descontaminació del sòl es podran dur a terme en el mateix contracte de l’empresa que s’encarrega actualment dels treballs.

Serra ha recordat que, en aquests casos, sovint cal tornar a licitar i contractar els treballs, fet que provoca grans endarreriments. En aquest cas, no serà així, si bé la troballa suposarà un sobrecost i alterarà el calendari.

Residus contaminants d’indústries, “un fet habitual”

El regidor ha explicat que trobar residus contaminants en zones industrials és “un fet habitual”. De fet, el Departament de Territori i Sostenibilitat té un protocol de detecció i actuació en aquest casos. Després de l’auditoria s’ha pogut establir la relació causa-efecte entre les terres contaminades de Can Batlló i l’ús industrial que va tenir durant molts anys.

A partir d’ara cal determinar com es farà l’actuació de descontaminació per retirar aquests residus i reprendre els treballs de construcció.