Algunes gestants amb una sospita de la malaltia de preeclàmpsia també donen, a la vegada, positiu en covid-19. En aquests casos, pot haver-hi dubtes sobre si es tracta d’una preeclàmpsia i una covid-19 asimptomàtica, o bé d’una covid-19 sense preeclàmpsia, ja que les manifestacions clíniques de les dues combinacions poden ser molt semblants.
Ara, l’equip d’investigadors liderat per Marta Palomo, de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, i Fàtima Crispi, de BCNatal-IDIBAPS, ha identificat els marcadors que permeten diferenciar-les i fer un diagnòstic més precís i una millor avaluació del risc a través d’una anàlisi de sang. Els resultats estan emmarcats en un projecte finançat per La Marató de TV3.
La preeclàmpsia és una malaltia inflamatòria de l’embaràs de causa desconeguda que es caracteritza per una elevada pressió arterial i afectacions en altres òrgans, com ara el fetge i els ronyons. Si no fos detectada a temps, pot posar en risc tant la mare com el nadó. Actualment, l’única solució per tractar la malaltia és induir el part i la retirada de la placenta.
Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista especialitzada en ginecologia ‘American Journal of Obstetrics and Gynecology‘. En la publicació, l’equip investigador aconsegueix distingir preeclàmpsia de covid-19 greu gràcies a diferències clares i reproduïbles en un panell de marcadors en què destaquen els d’angiogènesi (sFlt-1, Ang2 i P1GF), coagulació (antigen vWF) i dany endotelial (VCAM-1 i sTNFRI).
Aquests resultats permeten fer un pas més en l’avaluació de la preeclàmpsia, una complicació de l’embaràs poc coneguda i la primera responsable de la mortalitat materna i perinatal en el món, així com de naixements prematurs. En l’àmbit mèdic, són resultats molt rellevants perquè aporten eines diagnòstiques que permeten diferenciar la preeclàmpsia de la covid-19 i ajudar en la millora del tractament.