paralitzada produccio llet vaga transportistes 2022

Produir llet de vaca, però sense haver d’extreure-la… de la vaca. És el que ha aconseguit una empresa emergent catalana, amb seu al Parc Científic de Barcelona. L’equip de la companyia Real Deal Milk ha desenvolupat un sistema per evitar haver de fer servir l’animal per aconseguir-ne la llet. Ara l’objectiu és crear un producte substitutiu que tingui les mateixes propietats, gust i textura, i que pugui arribar als supermercats d’aquí a cinc anys. La fita: aconseguir fer no només llet, sinó també formatge i iogurts.

Un sistema basat en la fermentació

El procés que s’ha fet servir per aconseguir la llet és similar a la fermentació per elaborar productes com la cervesa o el pa. El sistema es basa en la inserció de partícules d’ADN de la vaca en cèl·lules de llevat per cultivar-les posteriorment. En un comunicat, la companyia ha detallat que es tracta d'”agafar ADN de les vaques i identificar les parts que expulsen caseïna i sèrum, els dos grans grups de proteïnes que té la seva llet”.

El fundador de l’empresa, Zoltan Toth-Czifra, explica que una vegada aquests dos grups se separen de la resta de components “s’introdueixen en el llevat i, a través del cultiu en tancs de fermentació, se’ls ensenya a produir les seves proteïnes”. Després, “s’hi incorporen altres elements com els greixos, el sucre, les vitamines i els minerals“. El producte final podria estar enllestit d’aquí a cinc anys.

Aquesta empresa catalana, formada per cinc persones, es va crear el 2021 i ara ha rebut 75.000 euros del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per a l’impuls del projecte. A banda, la companyia ha obert una ronda de finançament -de dos milions d’euros-, que es destinarà a ampliar el laboratori, amb seu a Barcelona.