formatge morbier

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta alimentària per presència del bacteri “E. coli” productor de toxines de Shiga en un formatge francès fet amb llet crua de la marca Morbier. L’AESAN recomana que qui tingui aquest formatge a casa no el consumeixi. Paral·lelament, s’han posat en marxa els mecanismes per retirar el producte dels punts de venda.

L’alerta ha estat fruit dels processos de control de l’empresa fabricant, qui ho ha posat en coneixement de les autoritats competents. Es tracta d’un formatge que es ven sencer, en peces d’uns 7 kg o en porcions envasades en paquets de 175 i 195 grams.

ecoli formatge
Formatge afectat pel bacteri E. coli. Foto: AESAN

Què és l'”E. coli”?

L'”E. coli” és un bacteri que forma part de la microbiota habitual de l’intestí tant de persones com d’animals i se sol eliminar a través de la femta. Tot i que la majoria de soques són inofensives, algunes poden provocar malalties greus de transmissió alimentària. La infecció d'”E. coli” pot provocar símptomes com recargolaments de tripes forts, que poden evolucionar en diarrea aquosa i sangonosa. Si s’ha consumit aquest formatge i es tenen símptomes compatibles amb la infecció, l’AESAN recomana dirigir-se a un centre de salut.

Els aliments que més habitualment es relacionen amb la infecció d’aquest bacteri són la carn crua o poc cuinada, la llet crua i els productes que se’n deriven i vegetals frescos i derivats no pasteuritzats.