plaça Virrei Amat

La plaça del Virrei Amat no recuperarà el nom amb què es va inaugurar el 1932: el del poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit. El districte de Nou Barris ha descartat aquesta opció arran d’un prec de Junts al Consell Plenari de Nou Barris, aquest dilluns. Segons els socialistes, restituir el nom del poeta, que el franquisme va eliminar de Nou Barris, va provocar una duplicitat de noms, ja que des del 1980 ja hi ha un passeig a la Barceloneta que porta el seu nom.

La consellera de Junts, Lorena Checa, ja havia assenyalat aquesta possibilitat, però va apuntar que existeixen més casos de duplicitats a la ciutat. Va citar altres exemples, com el passeig i la plaça dedicades a Joan Maragall i, a Nou Barris mateix, el carrer de Sant Francesc Xavier (a la Prosperitat) i la plaça de Sant Francesc Xavier (a Can Peguera).

La campanya Restituïm: “No ens rendim”

La negativa va ser rebuda com una “decepció” per part de la campanya Restituïm. “Això és un punt i seguit. No ens rendim. Tenim més d’un miler de signatures recollides i seguirem amb l’objectiu de restituir el nom de Salvat-Papasseit l’any en què se celebra el centenari de la seva mort”, va indicar Francesc Quintana, un dels promotors de la iniciativa.

Buscar un altre nom alternatiu

En tot cas, des del govern de Nou Barris no es descarta modificar el nom de la plaça del Virrei Amat, el darrer nom imposat pel franquisme que perviu en un punt neuràlgic del districte. Per això s’ha emplaçat a portar el debat per consensuar un altre nom a la Taula de Patrimoni i Memòria Democràtica. Una taula que ja té experiència en impulsar el rebateig d’espais, com ara la plaça de la República (abans plaça de Llucmajor) o l’avinguda dels Quinze (abans avinguda de Borbó).