L’Ajuntament de Barcelona busca mesures noves per eliminar el gas tòxic que hi ha a l’interior del Centre de Vida Comunitària de la Trinitat Vella. Segons ha pogut saber betevé, el consistori ha contactat amb experts externs per assessorar-se sobre com reduir el formaldehid que hi ha a l’aire de l’edifici. L’equipament municipal integral està tancat preventivament al públic des del gener del 2023, quan van emmalaltir dues treballadores.

Segons la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva, l’estratègia que estan fent servir està avalada per l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, però “els valors de concentracions a l’interior continuen sent significativament superiors als considerats normals a l’exterior”. Al gener, el consistori també va extreure fusta de l’edifici, majoritària en la seva construcció, per analitzar-la.

Contacte amb experts i extracció de fusta

Villanueva ha reconegut que el formaldehid el generen els productes amb els quals s’ha tractat la fusta de l’equipament. Per això, a banda d’augmentar les temperatures de l’edifici i forçar la ventilació per afavorir-ne la vaporació, s’ha optat per contactar altres experts desvinculats del consistori.

Un informe valida el funcionament de les instal·lacions

L’Ajuntament de Barcelona ha revisat la documentació tècnica del projecte i ha verificat que s’ha complert amb la normativa constructiva. Així ho ha explicat la regidora als veïns en la darrera audiència pública de Sant Andreu.

També s’ha fet un anàlisi del sistema de ventilació i climatització per part de personal extern, i un informe de juny del 2023 d’un enginyer independent ha validat el projecte i el correcte funcionament de les instal·lacions.

Els veïns reivindiquen la continuïtat dels serveis

El Centre de Vida Comunitària va estar en funcionament nou mesos i, d’un dia per l’altre, les activitats que s’hi feien s’han hagut de redistribuir a altres ubicacions. Però no totes, segons els veïns. Josep Alberjón, membre de la Taula Veïnal de la Trinitat Vella, assegura que a l’equipament s’hi prestaven 10 serveis, i que cinc ja no es fan al barri, com Vila Veïna o el PIAD.

“El barri necessita aquestes ajudes, i si això ha d’estar més temps tancat hem de buscar al barri locals nous”, sentencia Alberjón. Paco Flórez, de l’Associació Trinitat Uneix i també de la Taula Veïnal de la Trinitat Vella, diu que se senten “frustrats” perquè entitats i veïns s’havien il·lusionat molt en l’ús de l’edifici com a centre comunitari.

Comparteix a: