Agost és el mes de vacances per excel·lència i això provoca que ciutats, com ara Barcelona, s’omplin de turistes i visitants. L’allau de visitants es concentra, sobretot, a les parts més antigues de la ciutat, amb més edificis històrics i oferta cultural i comercial. Per això a l’agost Barcelona mostra dues cares ben oposades: la dels barris amb més presència de turistes i visitants, i la dels barris més perifèrics, que mostren uns carrers més buits i amb més botigues i comerços de barri tancats, però també amb més places d’aparcament lliures.

Carrers, botigues i busos plens a vessar

En ple pont d’agost els carrers dels barris més turístics de Barcelona, com la Rambla o la plaça dels Àngels, estan plens de visitants que es barregen amb els barcelonins, que o no se n’han anat de vacances o bé ja les han fetes. I la gent aprofita per conèixer llocs emblemàtics de la història de la ciutat o museus.

Però també tenen temps per anar de compres, per la qual cosa les botigues i centres comercials de la zona també són plens de gom a gom. Molts turistes no perden l’oportunitat de conèixer la Sagrada Família, la Casa Batlló, el Museu Picasso i altres equipaments culturals. Després, aprofitant l’hora de dinar, van cap a la Rambla, on, a més de veure el Mercat de la Boqueria, aprofiten per comprar-hi el dinar o per fer una parada a una de les moltes terrasses del passeig.

Més lluny del centre, més tranquils

L’altra cara de la moneda la trobem als barris més allunyats del centre, com per exemple Horta. Gairebé la majoria de les botigues estan tancades per vacances. Això per als veïns més grans, com la Maribel Pérez, és un problema: “Normalment, a mi em porten la compra a casa, i ara ho han de fer els meus fills“.

Altres veïns, com en Pedro Fernández, agraeixen la tranquil·litat d’aquests dies. “Estem molt tranquils, només cal veure el munt de places d’aparcament que hi ha al carrer, que durant la resta de l’any és impensable”. La manca de botigues obertes que venguin productes frescos no representa cap problema per a la Pilar Bolavila. “Hi ha un parell de supermercats que no tanquen i hi trobem de tot”. Els residents de la plaça d’Eivissa en són testimonis, d’aquesta frenada de l’activitat, però molts ho agraeixen i gaudeixen de les terrasses que, ara per ara, no tenen previst tancar per vacances.