(ACN) El Consell de l’Advocacia Catalana proposa jutges itinerants per evitar la centralització dels jutjats de violència contra les dones que suposaria el canvi que planteja el Departament de Justícia. Segons un informe, la proposta farà que una desena de ciutats de l’àrea de Barcelona i Tarragona es quedin sense aquest servei. Els advocats confien que el nou govern descarti el projecte i es mantinguin els jutjats mixtos per tal que continuïn assumint casos de violència de gènere, ja que consideren que la seva centralització perjudicarà les víctimes.

Si prospera la mesura, implicaria que els jutjats de ciutats com Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Martorell, Mollet del Vallès, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Valls deixessin d’assumir els casos de violència de gènere, els quals passarien a estar centralitzats als de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Granollers, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Tarragona i el Vendrell. 

Debat entre proximitat i especialització

En l’informe, els tècnics defensen que el projecte de modificació dels jutjats de violència sobre la dona (VIDO) implica un debat entre proximitat i especialització. Admeten que la reforma suposaria l’assumpció de més càrregues de treball vinculades a aquest àmbit per part de jutjats “probablement més allunyats físicament de la població destinatària”, però en canvi argumenten que “s’oferiria la possibilitat de guanys” en termes d’especialització i de qualitat del servei.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de Tortosa, Marta Martínez, rebutja frontalment la proposta de fusió de les demarcacions dels jutjats de violència sobre la dona del departament. “L’especialització hauria de ser amb jutges itinerants o bé caldria invertir més diners en els jutjats, malgrat que hi hagi menys ciutadania”. Segons Tortosa, qualsevol ciutadana té dret a tenir a la seva disposició aquesta especialització judicial, independentment del seu lloc de residència.

En espera del nou govern

Ara, els advocats resten en espera de la formació del nou govern per reunir-se novament amb l’Administració per tal d’estudiar una altra proposta. “No estem conformes amb els resultats, les estadístiques són òptimes, però no assoleixen el tipus de delictes ni de víctimes i no donen solució“, diu Tortosa.