Introduïen els explosius a la ranura dels bitllets i els feien esclatar. D'aquesta manera es trencaven tant el caixer com les parets de vidre de l'oficina i podien entrar-hi per buidar els bitllets de la màquina des de dins. L'operació durava menys d'un minut i mig i després fugien del lloc en vehicles de gamma alta. Els artefactes utilitzats eren de fabricació casolana. Segons la policia, feien servir productes legals, que es poden comprar en botigues especialitzades, però que després havien de manipular. XAVIER SÀNCHEZ, cap de l'Àrea Central d'Investigació-Patrimoni "S'han de tenir unes mínimes nocions de química, i no val entrar a un tutorial d'Internet i fer el que ens digui, és molt complicat." Actuaven sempre de nit, quan hi ha menys moviment al carrer. En total, se'ls atribueixen sis robatoris, alguns dels quals van resultar fallits. A Barcelona, en van cometre dos. CLARA ALIAGUILLA: "Segons els Mossos d'Esquadra, utilitzar explosius per robar en caixers automàtics no és un mètode habitual al nostre país. De fet, segons han explicat, fins ara només només hi havia una altra banda que ho havia fet. Es tracta d'una organització que tenia el mateix líder que la que s'ha desarticulat ara." De moment, a més del líder, s'ha detingut un altre presumpte membre del grup i hi ha dues persones més a qui es continua buscant. XAVIER SÀNCHEZ, cap de l'Àrea Central d'Investigació-Patrimoni "En el moment que ja no tenen l'autor intel·lectual amb ells, la capacitat de fabricar explosius queda continuament desactivada." A tots ells, se'ls atribueixen delictes de de robatori amb força, sostracció de vehicle, tinença i fabricació d'explosius i pertinença a grup criminal. Es calcula que van obtenir un botí de 120.000 euros.

Els detinguts són dos homes de 54 i 36 anys, de nacionalitats italiana i espanyola i veïns de Calella  i Sant Cugat del Vallès,  presumptes autors dels delictes de robatori amb força, sostracció de vehicle, tinença i fabricació d’explosiu i pertinença a grup criminal.

El sistema d’obertura que feien servir per accedir a l’interior dels caixers era altament especialitzat: primer de tot posaven una mànega amb càrrega explosiva a la part d’expulsió dels bitllets del caixer mitjançant un filferro que feien servir com a guia. Després donaven un impuls elèctric a l’explosiu, per mitjà d’una pila de petaca, perquè es produís una explosió. L’ona expansiva feia que la porta posterior del caixer sortís disparada i es poguessin emportar els caixetins carregats de diners i els sobres amb ingressos dels clients.

L’explosiu el fabricaven ells mateixos en un pis franc que tenien a Calella de la Costa (el Maresme). Compraven els productes, tots legals i d’ús quotidià, en diverses botigues i, un cop els barrejaven en les proporcions necessàries, aconseguien un explosiu molt perillós. Ja amb l’explosiu preparat, sortien del pis amb un vehicle propietat seva i es dirigien a un vehicle de gamma alta, que havien sostret prèviament, hi pujaven i es desplaçaven fins al caixer que havien seleccionat.

Segons els Mossos, els detinguts prenien fortes mesures de contra vigilància amb l’objectiu que ningú no els seguís. Dels sis robatoris dels quals els investigadors tenen constància, tres van ser consumats i van robar més de 120.000 euros, mentre que en els tres restants van haver de marxar sense sostreure’n res tot i que en aquells casos també hi ha haver explosió.

Un cop els investigadors van tenir els delinqüents plenament identificats, van detenir-ne dos entre els dies 25 i 26 de maig i van emetre ordres de detenció per als tres restants ja que no se’ls va poder detenir. També van escorcollar cinc dels domicilis on residien i fabricaven els explosius. Un dels dos detinguts ja va ser detingut l’any 2013 per fets similars i va estar pres durant vuit mesos en presó provisional, tot i que actualment estava en llibertat en espera de judici. El Jutge va decretar l’ingrés a presó per a tots dos detinguts.