El conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat a la població “prudència” i “contenció” durant el cap de setmana a causa de les fortes temperatures que hi haurà a Catalunya i el risc d’incendi. Elena ha assegurat que la crida es fa pel risc que hi ha a tot el territori. “Siguem conscients que la preservació de la natura també depèn de nosaltres”, ha afirmat Elena. El conseller ha anunciat un reforç d’efectius de bombers i agents rurals a les zones amb més risc.

Acció Climàtica ha alertat de l’alt risc d’incendi a l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. En un comunicat emès aquest divendres, indica que l’augment de les temperatures en les pròximes hores anirà acompanyat d’una humitat baixa, fins i tot, “molt baixa durant les hores de màxima insolació”.

Humitat baixa a bona part del territori, però no a tot arreu

La situació de baixa humitat no només afectarà serralades litorals, sinó també a l’interior de Catalunya i el Prepirineu, on hi haurà zones que estaran per sota del 20 %. A la costa, la humitat relativa es mantindrà més elevada tot el dia i això provocarà una sensació més gran de xafogor.

El vent serà fluix en general i només amb marinada arran de mar, mentre que el garbí s’imposarà a la resta.

Comarques amb afectació parcial per perill d’incendi

Les comarques amb una afectació parcial en aquest episodi de perill d’incendi són l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

“Un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc”

El primer semestre del 2020 va ser molt plujós a Catalunya i, des de llavors, la quantitat de pluja ha anat a la baixa i ha deixat un 2021 amb un dèficit pluviomètric molt important que s’ha anat consolidant durant els primers mesos del 2022, menys les zones del sud del país, on la situació, ara per ara, és bona.

Segons explica Acció Climàtica, l’escenari actual està caracteritzat per una “vegetació altament vulnerable al foc, ja que intenta sostenir el creixement produït en anys de bonança amb una quantitat d’aigua molt inferior”. El departament alerta que “és un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc”. El comunicat alerta, a més, que les prediccions estacionals per als propers mesos indiquen que la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època, “una situació amb risc d’incendi superior”. El departament recorda que un 90 % dels incendis són provocats per l’acció humana.

Les prediccions alerten d’uns mesos amb menys pluja del que és habitual

Tot i que no són una referència del tot fiable, les prediccions estacionals per als propers mesos indiquen que la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època. Si la predicció es confirma, agreujarà la situació de la vegetació i ens trobarem amb un estiu amb risc d’incendi superior a l’habitual.