(ACN/Redacció) La comunitat xilena a Barcelona ha commemorat aquest dilluns la figura del president Salvador Allende amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. Des de la plaça dedicada al líder xilè, al barri del Carmel, desenes de persones s’han concentrat per recordar i condemnar els cinquanta anys del cop d’estat del militar Augusto Pinochet, perpetrat l’11 de setembre del 1973, que va provocar la mort d’Allende i va instaurar una dictadura militar que va durar 17 anys.
L’acte, organitzat pel Centre Salvador Allende i el Comitè Ciutadà per l’Homenatge a Salvador Allende, se celebra a la ciutat cada 11 setembre. Enguany, ha congregat desenes de persones que s’han concentrat per mantenir viva la memòria del president xilè i condemnar el mig segle de l’inici del règim dictatorial militar de Pinochet.
“Treballadors de la meva pàtria, tinc fe en Xile i el seu destí”
Durant l’homenatge s’ha llegit part del discurs que Allende va transmetre a la població xilena durant la jornada de l’11 de setembre del 1973, a través de la ràdio Magallanes i des del Palau de la Moneda, bombardejat pels militars de Pinochet i on el president xilè es va acabar suïcidant abans que l’exèrcit rebel·lat fes seu el poder: “Treballadors de la meva pàtria, tinc fe en Xile i el seu destí. Superaran altres homes aquest moment gris i amarg, on la traïció pretén imposar-se. Segueixin vostès sabent que, molt més d’hora que tard, de nou s’obriran les portes de les grans alberedes per on passi l’home lliure per construir una societat millor“.
En la commemoració del mig segle del cop d’estat i la mort d’Allende també s’ha cantat l’himne nacional de Catalunya i de Xile, així com ‘Venceremos’, l’himne de la coalició d’esquerres Unitat Popular, que va portar a la presidència xilena a Allende i que es va popularitzar amb la versió escrita per a la campanya presidencial de 1970 per Víctor Jara, cantautor assassinat pel règim de Pinochet dies després del cop militar.
A banda, el periodista i director de cinema German Berguer-Hertz, fill del militant comunista Carlos Berger, també executat per una comitiva militar poques setmanes després del cop d’estat, s’ha dirigit al públic en un discurs en què ha fet valdre la “importància” de mantenir viva la memòria col·lectiva. Per tancar l’homenatge, s’ha fet una ofrena floral al bust d’Allende.
L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Jaume Collboni
Durant l’acte, a primera fila, s’hi ha pogut veure l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i diversos representants de l’Ajuntament, entre ells la tinenta d’alcaldia Laia Bonet. Per part del Govern, han participat en l’homenatge la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.
També han participat el delegat del Govern espanyol, Carlos Prieto, el líder dels socialistes, Salvador Illa, membres dels comuns, com Aina Vidal i David Cid, i els líders d’UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco.
Salvador Allende té una plaça a Barcelona des del 1984
L’Ajuntament de Barcelona va aprovar homenatjar el president xilè dedicant-li una plaça al barri del Carmel el mes de desembre del 1984. La iniciativa havia sorgit l’any 1983, quan es complien deu anys del cop d’estat i de la mort del president Salvador Allende. Des de l’any 1986 s’hi celebra l’homenatge al president. L’any 1997 es va col·locar a la part inferior de la plaça un bust de Salvador Allende, obra de l’escultor Lautaro Díaz. Deu anys després, el 2007, amb la remodelació de la plaça, el bust es va instal·lar a la part superior.