(ACN) L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va obrir camí amb el primer trasplantament de cor fet amb èxit a l’estat espanyol la nit del 8 al 9 de maig del 1984. En aquests 40 anys el trasplantament ha evolucionat molt i, ara, un dels reptes principals és trobar més opcions per als pacients que esperen un cor, amb nous sistemes d’assistència artificial o amb operacions d’òrgans d’animals a humans. “Potser estaré jubilat quan sigui una realitat clínica, però d’aquí a 10 o 15 anys podríem veure-ho”, ha assegurat el director del Servei de Cirurgia Cardíaca de Sant Pau, Antonino Ginel.

Ginel era estudiant de Medicina quan va veure per la televisió la notícia d’aquest moment històric de fa quatre dècades. No s’havia fet mai un trasplantament de cor a Catalunya i es considera la primera operació d’aquest tipus completada amb èxit a l’estat espanyol. Només n’hi havia un precedent del 1968 a Madrid, però el pacient va morir poques hores després.

L’equip del Sant Pau, liderat per Josep Maria Caralps, que va fer el primer trasplantament de cor amb èxit a l’estat espanyol

Prop de 650 trasplantaments 

En una entrevista amb motiu de l’efemèride, el director del Servei de Cirurgia Cardíaca de Sant Pau destaca que es van conjurar dos factors perquè es fes al Sant Pau: l’oportunitat clínica i unes persones capaces de motivar bona part dels professionals de l’hospital perquè creguessin en el projecte.

En aquestes quatre dècades, Sant Pau ha fet uns 650 trasplantaments de cor, que han donat opcions a persones amb una insuficiència cardíaca, així com pacients amb cardiopaties congènites o que havien patit un infart.

La Unitat Integrada de Cardiopaties Congènites de l’Adolescent i l’Adult de Sant Pau, conjunta amb Vall d’Hebron —que s’encarrega dels pacients pediàtrics i de les cirurgies congènites de l’adult que no són el trasplantament— és referent a Catalunya i a l’estat.

Les fronteres científiques actuals

Ginel explica que al llarg d’aquests anys els trasplantaments cardíacs han evolucionat molt en tots els aspectes, de la cirurgia als tractaments immunosupressors, així com l’abordatge dels pacients amb insuficiència cardíaca i també les alternatives al trasplantament. Aquest cirurgià subratlla que el repte principal ara és trobar més opcions per a les persones que esperen un cor i apunta que els possibles camins són millorar els sistemes d’assistència cardíaca artificial i els xenotrasplantaments.  

“Qualsevol mamífer té les mateixes venes i artèries que els humans i l’anatomia del cor és semblant, però genèticament hi ha diferències i per això el rebuig és molt alt. Modificar genèticament el cor d’un mamífer és la frontera científica en què es treballa ara”, exposa sobre un tipus d’operació que fa anys hauria semblat ciència-ficció i que no està desproveïda d’un debat ètic i social.

Acte dels 40 anys

Aquest dijous l’hospital barceloní commemora aquells 40 anys amb una jornada científica amb professionals de Sant Pau i d’altres hospitals experts en trasplantaments i un acte al Recinte Modernista amb pacients trasplantats i amb l’equip de professionals que va fer la primera operació.

En el programa científic, hi ha programades les xerrades del doctor Ignacio Muñoz, a l’avantguarda del desenvolupament de nous sistemes d’assistència cardíaca artificial, i del doctor Muhammad Mohiuddin, director científic del programa de xenotrasplantaments —entre espècies diferents— de la Universitat de Maryland, a Baltimore (els Estats Units).