(ACN/Redacció) L’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) avisa que al voltant d’un 30 % de les notícies falses que es publiquen a les xarxes estan relacionades amb l’alimentació. El president de l’entitat, Carlos Sopuerta, recorda que “les xarxes socials tenen un gran impacte sobretot entre joves i adolescents” i per això els preocupa que hi hagi comptes de “persones que es fan passar per experts” amb molts seguidors.

Una jornada de ponències i reflexió sobre l’impacte de les xarxes socials

En aquests comptes es parla d’alimentació saludable i de receptes “miraculoses” per baixar de pes, tot i que no tinguin formació en aquest àmbit. L’associació ho ha explicat en la 9a edició de les jornades Science Needs You! de Figueres aquest cap de setmana, en què han participat unes 200 persones. En aquestes jornades s’han reunit científics per reflexionar des del rigor científic la manera d’arribar a tothom amb els reptes que hi ha al voltant de l’alimentació.

Durant la pandèmia, el consum de xarxes socials va incrementar exponencialment, sobretot entre joves i adolescents. Aquesta tendència, conjuntament amb la pressió estètica que pateix aquest col·lectiu, ha fet que els trastorns alimentaris augmentin de forma preocupant per als investigadors.

Consumir aliments saludables i fer més esport, essencial

Els investigadors també han parlat sobre la importància de la dieta mediterrània per prevenir malalties i els problemes que té la població per accedir a aliments saludables en funció de la seva classe social i del gènere. També s’ha parlat de l’impacte que té el sistema alimentari en el canvi climàtic.

El doctor en economia Xavier Cussó ha detallat que l’evolució de l’alimentació a Catalunya des dels anys 50 fins a l’actualitat no ha millorat com hauria d’haver-ho fet. Malgrat que ara hi ha més varietat d’aliments, no s’ha reflectit suficientment en una dieta més saludable.

Per la seva banda, l’especialista en anàlisis clíniques, Montserrat Fitó, ha recordat que un 17 % de la població catalana pateix obesitat. Aquest és un índex que es pot capgirar, segons Fitó, adoptant hàbits alimentaris saludables i combinar-ho amb activitat física.