L'escenari es prepara sense que els bombers concursants puguin veure'l. Un cop arriben al lloc, tenen 30 minuts per rescatar dues persones atrapades en l'accident, en què s'han vist implicats un camió i un turisme. LLUÍS LÓPEZ, sergent de Bombers de Barcelona "El primer que fem en un context similar, sigui a la realitat o al concurs, és identificar tot allò que pot ser un risc latent. Un cop que ho identifiiques poses els mitjans oportuns per neutralitzar-los" Fet això, cal atendre els ferits. El primer, aquest home que té un braç atrapat sota el camió. Per treure el que es troba dins del cotxe tenen més temps perquè la seva vida no corre perill. Els equips els formen sis bombers, entre els quals hi ha un comandament i un sanitari, que treballen sota l'atenta mirada de quatre persones del jurat. ROGER LLINÀS, responsable d'accidents de trànsit de Bombers de la Generalitat "El format de concurs l'únic que dóna és la possibilitat de tenir uns resultats per valorar l'evolució dels equips, però de fet això no s'ha de confondre mai amb una competició. Això és purament formació i l'objectiu és aprendre i millorar." Transcorregut el temps, la prova s'atura, tant si l'han completada com si no, i és moment de fer valoracions. "Les rotacions han estat molt bé, el treball ha estat molt segur, i l'únic que jo he hagut d'avisar una mica al moment en què estàveu treballant amb la separadora..." Al concurs hi participen 10 equips dels Bombers de Barcelona i 17 de la Generalitat. La classificació final, però, és independent per a cadascun dels dos cossos. Les proves van començar dilluns i s'allargaran encara fins demà al migdia. A la tarda es faran públics els equips guanyadors, uns grups que competiran, al juny, al concurs nacional.

En la prova, els bombers s’enfronten a un sinistre simulat en què hi ha dues víctimes, una en estat greu i un altra de lleu. Els equips, formats per sis membres, entre els quals hi ha un comandament i un sanitari, tenen 30 minuts per rescatar les dues persones. Lluís López, que capitaneja un dels equips participants, ha explicat que en arribar al lloc dels fets el primer pas és “identificar tot allò que pot ser un risc latent” i “neutralitzar-lo”. El pas següent, ha detallat, és treure’n els ferits amb seguretat, prioritzant els que estiguin en estat crític.

Els exercicis es fan vigilats de prop pels quatre membres del jurat, que valoren aspectes com les maniobres fetes o la capacitat de comandament dels responsables dels equips. Malgrat que es tracti d’una competició, però, Roger Llinàs, responsable d’accidents de trànsit dels Bombers de la Generalitat, remarca que el que aporta el concurs va més enllà de la competició, ja que l’avaluació dels resultats permet valorar l’evolució dels equips. L’objectiu final, ha dit, “és aprendre i millorar”.

A més dels 10 equips dels Bombers de Barcelona, també hi participen els Bombers de la Generalitat, en aquest cas, 17 grups. La classificació, però, és independent per a cadascun dels cossos. Les proves, que van començar aquest dilluns, s’allargaran encara fins divendres al migdia i a la tarda es faran públics els equips guanyadors. Els que en surtin vencedors competiran al juny en el concurs nacional que es farà a la ciutat portuguesa de Barreiro.