Xavier Trias ha qualificat el primer any de Jaume Collboni com a alcalde, de fracàs. En una roda de premsa acompanyat pels protaveus del grup TriasxBarcelona, Jordi Martí i Neus Munté, l’exalcalde ha advertit ERC que “Collboni no és de fiar i que va a la seva” i ha recordat als republicans que “Maragall no ha estat alcalde d’aquesta ciutat per culpa del PSC, a veure si ens aclarim d’una vegada”. També els ha dit que “vigilin”. Trias creu que “seria interessant” que ERC i el PSC expliquessin les “línies d’actuació de fons” del preacord i ha lamentat que malgrat acabin pactant, continuarien sent “un govern en minoria”.

Un any després que Collboni es convertís en alcalde durant un acte que, segons Trias, “el mateix Collboni no deu estar gaire orgullós ni satisfet”, Trias creu que “la ciutat no està millor que fa un any”. Afirma que Collboni és l’alcalde de “les quatre F i una S”: lidera un govern feble, basat en la frivolitat i diu, a més, que és un “alcalde frau”, perquè fa “el contrari del que deia”. Trias l’ha qualificat de ser “un alcalde fracàs”, perquè no ha sabut generar majories. Assegura, a més, que Collboni està “supeditat” als “interessos del PSC i a les jugades que ha de fer Illa per poder ser investit”.

Finalment, Trias ha estat contundent: “Una cosa que ha quedat clara després d’un any: tothom sap el que és fer un Collboni. Vol dir arribar a l’alcaldia amb el preu que sigui. L’important és aconseguir el poder. Fer un Collboni és una maniobra bruta, vergonyant, antinatural, que atempa contra els propis principis”.

Trias deixarà l’Ajuntament abans de les vacances, a l’agost

Sobre la seva renúncia a l’acta de regidor, Xavier Trias no ha avançat cap data concreta, però sí que ha reiterat, com en altres ocasions, que marxarà abans de les vacances d’estiu i que les farà a l’agost. “Jo me n’aniré de vacances sense ser regidor. El que és clar és que no ens volen per a res. No té sentit que jo continuï aquí, no té sentit”. Ha afegit que “el grup el que ha de fer és començar a treballar mirant el futur i el futur no es diu Xavier Trias, segur”. L’exalcalde ha remarcat que el problema de Barcelona “és la pobresa” i que un alcalde “ha de crear entusiasme”. Creu que la Copa Amèrica “és important”, però que “crear entusiasme passa per creure en entitats com Arrels i en el tercer sector”.