Aquest dilluns, 17 de juny, fa 12 mesos de la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona. Una investidura que va arribar per sorpresa, després que les eleccions del 28-M acabessin amb uns resultats ajustadíssims: la candidatura de Trias va guanyar els comicis, amb 11 regidors i per darrere van quedar Collboni (10 regidors) i Colau (amb 9 representants). Després de setmanes de negociacions, el PSC va aconseguir l’alcaldia de forma gairebé inesperada: els comuns van decidir, a l’últim moment, cedir els seus vots a Collboni i també ho va fer el PP.

Un any després, però, els socialistes continuen governant en minoria, ja que els suports a la seva investidura no es van materialitzar mai en un pacte de govern. Colau sempre es va mostrar partidària d’un tripartit d’esquerres PSC-Comuns-ERC, però aquesta opció s’ha anat allunyant cada vegada més. Tampoc no va prosperar la possibilitat d’acord amb Trias.

Un govern municipal amb ERC?

La convocatòria de les eleccions catalanes del 12-M van aturar les negociacions a Barcelona, que han agafat de nou embranzida les darreres setmanes. Ara, sobre la taula hi ha un principi d’acord entre el PSC i ERC, un document que les bases dels republicans encara han de ratificar. L’alcalde i ERC ja van mostrar bona sintonia quan, a principis d’any, van signar un acord per al pressupost municipal.

Caldrà veure si finalment aquest opció s’acaba confirmant o no abans de les vacances d’estiu. L’entrada dels republicans al govern de Barcelona suposaria encara un govern en minoria: als 10 regidors del PSC caldria sumar els cinc d’ERC.