La Mercè no escaparà demà del debat polític, que arrencarà amb una absència a la missa en honor a la patrona. Per primera vegada, ni l'alcaldessa ni cap altre regidor del govern assistiran a la basílica, decisió que justifiquen per separar les qüestions religioses de les institucionals i que el Bisbat ja va lamentar. Als primers bancs, però, s'hi ha reservat un espai per a les autoritats polítiques. El rector espera una quinzena de regidors, entre els quals, edils de CiU, el PP i alguns d'Esquerra i el PSC. També hi haurà el president de la Generalitat i la del Parlament, que, com a novetat, s'asseuran separats dels representants de l'exèrcit. Qui tampoc no hi serà és la líder municipal de Ciutadans en la seva primera Mercè com a cap de grup. Carina Mejías defensa la llibertat dels regidors per anar-hi o no. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "És un acte religiós i, per tant, creiem que hi ha d'haver representació institucional. Jo en aquest cas no assistiré i la veritat és que no he preguntat a les persones del meu grup si hi assistiran o no. Però tenen tota la llibertat de fer-ho." En el que sí que hi haurà representació del govern és en el seguici de després de la missa. L'alcaldessa esperarà a la porta de la basílica que surtin els altres regidors i el president de la Generalitat. Tots junts enfilaran pel carrer Ample fins a l'Ajuntament acompanyats dels elements festius de la ciutat en un seguici que es vol més popular que no pas d'autoritats, amb permís del que mani el protocol.

L’alcaldessa, Ada Colau, ja va anunciar l’absència del govern a la missa en la presentació del programa i el cartell de la Mercè, aquest estiu passat. Colau ho va justificar per separar les qüestions polítiques de les religioses i per “respecte a la diversitat de creences” de la ciutat. L’Arquebisbat ja va reaccionar aleshores amb un comunicat en què lamentava la decisió perquè “trenca la tradició multisecular” de les Festes de la Mercè. Fonts de l’Arquebisbat han assegurat que a la missa d’aquest dijous “hi serà benvingut tothom”. De fet, als primers bancs de la basílica ja s’hi podia veure aquest dimecres cartells que reservaven l’espai per a autoritats de l’Ajuntament, la Generalitat i militars.

A la basílica hi seran els presidents del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, i del PP, Alberto Fernández Díaz, així com bona part dels regidors d’aquests dos grups. També hi anirà el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, i el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, acompanyat de dues regidores socialistes. El rector també espera l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. A banda de l’alcaldessa i el govern, tampoc no anirà a la missa cap regidor de la CUP Capgirem Barcelona ni de Ciutadans. La líder municipal d’aquest grup, Carina Mejías, ha defensat aquest dimecres la “llibertat” dels regidors per anar-hi o no.

En acabar la missa, es manté en el programa d’actes el seguici popular d’autoritats. A la plaça de la Mercè, l’alcaldessa esperarà la resta de regidors per, un cop fets els pilars de les colles castelleres de la ciutat, enfilar els carrers Ample, del Regomir i de la Ciutat fins a l’Ajuntament. Els acompanyaran els elements del seguici festiu de la ciutat en una desfilada que el consistori vol “més popular” que no d’autoritats.