Més d’un quart de milió  de vots

La consulta organitzada per Barcelona Decideix ha aconseguit recollir el vot de 257.645 ciutadans. Representa un 21,37% del cens (incloent-hi estrangers i joves d’entre 16 i 18 anys) o el 18,14% si es basa en el darrer padró municipal.  La valoració s’ha qualificat com a molt positiva, ja que els seus promotors es marcàven de referència el 12,4% aconseguit per la consulta sobre la reforma de l’Avinguda Diagonal.

“Ni en els seus millors somnis”

El portaveu de la plataforma Barcelona Decideix, Alfred Bosch, ha qualificat “d’històric” el desenvolupament de la jornada:  “mai, ni en el més remot dels nostres somnis, havíem imaginat aconseguir un percentatge de participació tan elevat”. La xifra de ciutadans que aquest diumenge ha votat en la consulta sobre la independència (257.455) inclou, tant els majors de 16 anys com els 13.394 estrangers censats que han dipositat el seu vot a les 480 urnes que estaven repartides per tot Barcelona, i també inclou el 8% de vot anticipat reunit en els darrers mesos de campanya.

La Diagonal com a pedra de toc

A la valoració de la jornada hi ha hagut diverses comparacions amb la consulta de la Diagonal. Segons Alfred Bosch, “no resisteixen comparació”. En aquella ocasió van votar 172.161 ciutadans, i la consulta organitzada per Barcelona Decideix ha portat a les urnes 84.484 ciutadans més. La participació de barcelonins “fa pols molts referents”, ha dit  Bosch, i “qui digui que la independència no interessa els barcelonins és que no toca de peus a terra i no veu la realitat”.

Unes xifres de rècord

Les coordinadores dels districtes han instal·lat 347 col·legis electorals, tant en locals com al carrer. 20 d’aquests punts de votació estaven adaptats per a persones invidents. L’Eixample i Sant Martí han estat els districtes amb més col·legis electorals, amb 56 i 53 seus respectivament. A l’altre extrem hi havia Nou Barris i Ciutat Vella, que disposaven de 25 i 23 col·legis electorals cadascun. A diferència de les eleccions o els referèndums oficials, els ciutadans no tenien  mesa assignada. A la jornada hi han participat 3.000 voluntaris.

El 10A ha estat la data clau per a la consulta a la capital, però Barcelona Decideix va començar a recollir paperetes el 12 de desembre. La Barceloneta va encetar el període de vot anticipat aquell dia i l’endemà ja es podia participar en qualsevol dels altres districtes. La campanya es va tancar el dia 8 d’abril.