Xamfrà escola

La mitjanit d’aquest dilluns, 5 d’abril, acaba el termini per votar quins projectes del primer pressupost participatiu de Barcelona avancen a la fase següent. Dels 822 presentats, n’han de quedar 200 de finalistes (20 per districte), que caldrà concretar amb els tècnics municipals abans que no siguin sotmesos a la votació final (prevista per al juny). En aquesta recta final, els impulsors dels projectes intensifiquen la promoció de les iniciatives per aconseguir més suports.

Qui i com es pot votar?

En aquesta primera fase de votació (que es va encetar el 22 de març i durarà fins al 5 d’abril), cada barceloní pot votar un mínim de dos projectes i un màxim de 10, sense necessitat que siguin del districte on està empadronat. La votació es fa a través de la plataforma Decidim.barcelona i cal registrar-se amb les dades personals i el DNI (per demostrar que s’està empadronat a la ciutat).

Quins projectes s’hi han presentat?

Els 822 projectes presentats s’engloben en categories d’allò més variades, des d’urbanisme fins a cultura, passant per l’àmbit educatiu. Per exemple, un dels que, ara per ara, encapçala les votacions es titula Recuperem la muntanyeta de l’Escola Àngels Garriga. L’han impulsada alumnes, pares i mestres d’aquesta escola d’Horta-Guinardó, que demana a l’Ajuntament que adeqüi una petita muntanya que hi ha adjacent al centre educatiu perquè la canalla la pugui fer servir.

camp criquet barcelona

Un altre projecte amb centenars de suports és el de l’equip femení de criquet, que vol que l’Ajuntament reformi l’antic camp esportiu Julià de Capmany per poder-hi entrenar-se i jugar. Les noies ja s’havien entrenat en aquest antic camp de futbol, fins que el risc d’esfondrament va fer desmantellar-lo i ara és un descampat sense condicions. Les jugadores de criquet, a més, defensen la importància de l’esport com a eina per emancipar-se i trencar estereotips.

castellers sants can climent

Per la seva banda, els Castellers de Sants recorren al pressupost participatiu perquè l’Ajuntament els cedeixi l’ús d’una antiga nau del recinte de Can Climent com a nova seu social de la colla. Ara estan en un altre local del mateix carrer (Comtes de Bell-lloc), però se’ls ha quedat petit quan s’hi agrupen tots els castellers. La colla defensa l’ús d’aquesta nau com a dinamitzador del barri i es compromet a sumar sinergies amb altres entitats de Sants.

Quants diners s’hi invertiran?

El pressupost participatiu invertirà, en total, 30 M €. Ara bé, ho farà de manera desigual en funció del districte, tot seguint criteris demogràfics i socioeconòmics. En la infografia següent es pot observar quins districtes són els que reben més finançament i quins els que menys.