Hi són tots els actors implicats: la delegació d'Urbanisme de l'Ajuntament, els grups municipals i entitats i operadors turístics. Aborden, per primera vegada de forma conjunta, el fenomen dels allotjaments turístics a la ciutat. I treballen amb aquest document que recull totes les propostes que cadascun d'ells ha plantejat al consistori. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "La que té més consens entre els diferents actors i agents és que tothom està d'acord en què cal posar una regulació i que cal abordar una regulació de les tipologies d'allotjaments turístics a la ciutat de Barcelona." Entre les diferents mesures, també hi ha la d'abordar de forma especial algunes zones de la ciutat on hi ha saturació d'allotjaments, com la Rambla, la Barceloneta o els entorns de la Sagrada Família. FERMÍN VILLAR, Amics de la Rambla "A la Rambla tenim un excés de veïns que no es tradueixen en la realitat. Llavors hi ha molts pisos que s'estant utilitzant com a lloguer turístic sense està regulats. Llavors s'ha de tractar tot conjuntament." JOAN PERE JUVÉ, Amfitrions de Barcelona "Cal que tot estigui una mica ordenat. Per exemple, l'antic Ajuntament només es dedicava a posar hotels i creiem que hi ha d'haver una mica d'ordre, no." Les idees que aconsegueixin més consens seran les que assentaran les bases d'un pla especial que reguli els allotjaments. La propera trobada se celebrarà les pròximes setmanes i a partir de l'any que ve, el govern preveu celebrar una jornada oberta a la ciutadania perquè també hi aportin les seves reivindicacions. L'objectiu és aprovar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics de forma inicial el mes de març.

En la reunió s’ha posat sobre la taula un document que recull les impressions i les valoracions de cadascun dels actors amb qui un representant municipal s’ha entrevistat personalment des de l’octubre. Segons el document, hi ha consens que cal posar ordre i controlar la implantació i l’obertura de nous allotjaments turístics i que l’abordatge del fenomen dels apartaments per a turistes cal plantejar-lo de manera especial al districte de Ciutat Vella (en particular, a la Barceloneta, el Gòtic i la zona de la Rambla), el de l’Eixample (especialment, l’entorn de la Sagrada Família) i el barri del Poble-sec, a Sants-Montjuïc. Tots els agents coincideixen que aquestes zones són on hi ha més concentració o saturació d’allotjaments turístics, i que cal intervenir-hi per garantir la convivència entre veïns i turistes.

La finalitat de tot aquest procés participatiu és redactar el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics que ha d’entrar en vigor a partir de l’any que ve. Segons ha explicat en una entrevista a BTV la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, la reunió d’aquesta tarda “és la primera trobada oficial per començar un procés participatiu”. La segona se celebrarà la setmana vinent, també amb la participació dels grups polítics municipals. Una mica més endavant, el govern preveu celebrar una jornada oberta a la ciutadania per “treballar la qüestió més àmpliament i veure quines són les reivindicacions genèriques”. L’objectiu és que al març es pugui fer l’aprovació inicial del nou Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics.