El diputat Xavier Domènech ha fet referència a la necessitat de sumar esforços de les diferents formacions de cara a tirar endavant el nou partit, deixant clar que “reunim el fil roig, el violeta, el verd i el morat d’aquestes bases que us necessitem per ser més forts per guanyar d’una vegada aquest país”.

L’alcaldessa de Barcelona i membre de BComú, Ada Colau, escollida nova coordinadora nacional, ha posat sobre la taula la voluntat de la nova executiva que, ha dit, no vol “caure en la trampa de les elits, per moltes amenaces, per molt que vulguin agitar no busquem pobres contra pobres”. Colau també ha afegit que han vingut “canviar el significat de la paraula guanyar, que signifiqui una cosa realment diferent”.

Fundació nou partit dels comuns

La nova formació reuneix diversos noms de les forces d’esquerres

Durant tot el dia s’han votat les esmenes del nou ideari polític.  La nova formació dels comuns està conformada per En Comú Podem, Barcelona en Comú, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i una part de Podem. De fet, el diputat Albano-Dante Fachin s’ha desmarcat del nou partit i Podem Catalunya no ha estat convidat a l’assemblea.

La nova formació dels comuns també incorpora noms coneguts a l’Ajuntament, ja que Gerardo Pisarello, Laia Ortiz, Janet Sanz i Eloi Badia també formen part dels 33 membres escollits. Joan Josep Nuet, Jèssica Albiach —també havia presentat candidatura per liderar el partit—, David Cid i Ernest Urtasun també formen part del nou partit.

Una Catalunya republicana, però “compartint sobiranies” amb l’Estat

Hi havia fins vuit candidatures per accedir a l’executiva. Entre les esmenes que s’han votat, un dels punts més destacats ha estat el que feia referència al futur de Catalunya. Els comuns han decidit apostar per “la creació a Catalunya d’una república social, democràtica, i ambientalment justa com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional”.

En l’assemblea han decidit no incorporar les tesis més independentistes i federalistes a les bases fundacionals del nou partit. Tot i així, han fet palesa la voluntat de “compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional” i Domènech ha afegit la necessitat de “sobirania plena de Catalunya”.