El fins ara regidor i president del Grup Municipal de TriasxBCN, Xavier Trias, s’ha acomiadat de la política activa al plenari municipal d’aquest mes de juliol. Després de mesos avisant que plegaria de l’Ajuntament en no haver assolit l’alcaldia, ha arribat el dia de dir adeu. En una intervenció emocionada al final del ple ordinari, Trias ha s’ha acomiadat de la resta de regidors amb un discurs llarg, de més de 15 minuts, amb el president del Parlament, Josep Rull, i la plana major de Junts per Catalunya a la tribuna del públic.

“Vull donar les gràcies de tot cor”

A diferència de la investidura, avui no diré que us bombin. La meva última intervenció no vull que sigui de retrets; vull donar les gràcies de tot cor”, ha dit Trias. De fet, el ja exregidor ha fet una llarga enumeració de les persones a qui ha agraït la seva col·laboració i no s’ha descuidat dels exalcaldes més recents de la ciutat: Joan Clos i Jordi Hereu, però també Ada Colau i Jaume Collboni.

De l’alcalde Collboni, Xavier Trias n’ha destacat el “mantenir les formes, que s’han de cultivar i són molt importants”. De Colau, en canvi, ha celebrat el canvi de relació des que ella ja no és alcaldessa: “M’està passant una cosa que pot ser perillosa, començo a sentir afecte per Colau. Des que és a l’oposició em somriu!”.

Tothom seguirà trucant a Trias

Les mostres d’afecte han estat recíproques. L’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha agraït “els anys de servei a Barcelona” i s’ha vantat “d’haver trucat diverses vegades Trias, no sent alcalde i sent-ho encara amb més sentit”. “Espero seguir comptant amb l’amistat que hem tingut els darrers anys”, ha sentenciat. Ada Colau (BComú) també ha volgut posar de manifest la relació personal amb Trias i ha admès que la nit passada es va rellegir les converses de WhatsApp amb ell: “En totes les converses ens hem tingut sempre respecte i això de l’estima… no és tan recent, ja havia començat feia temps“.

Sobre telèfons i trucades també ha parlat Daniel Sirera (PP), després de valorar que “Trias ha aportat serenitat i sentit comú a la política”: “Espero que quan Collboni es despisti, tingui la genialitat de trucar-te per demanar consell”. En aquest sentit, Gonzalo de Oro (Vox) també ha dit que trucarà el ja exregidor: “Si et truco, prometo no dir-ho a ningú perquè no tinguis problemes. Però et trucaré”.

Des d’ERC, Elisenda Alamany ha volgut acomiadar Tiras “amb tots els honors” i ha recordat que va ser ell qui va guanyar les darreres eleccions municipals. “La seva presència en aquest plenari li ha donat color”, ha dit, “vostè és un polític que té el tarannà que necessita aquesta ciutat“, ha afegit després. Des de TriasxBCN —que aviat canviarà de nom— han proposat que l’Ajuntament atorgui la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Xavier Trias.

Xavier Trias alcalde Barcelona
Foto: Eva Padró

Gairebé 40 anys dedicats a la política

Xavier Trias va començar la trajectòria a l’administració l’any 1984 com a director general de l’ICS i, quatre anys més tard, va ser nomenat conseller de Salut. Al costat de l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, també va ser conseller de Presidència (1996) i portaveu del govern. D’aquí va fer el salt al Congrés dels Diputats (2000), on va ser president i portaveu del grup parlamentari.

A Madrid, el seu tarannà dialogant li va servir per negociar amb el govern de José María Aznar el sistema actual de finançament de Catalunya.

Quatre vegades ha estat candidat i una, alcalde

El seu debut a la política barcelonina va ser el 2002, quan va ser proclamat per primera vegada candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona. Trias no ho va aconseguir a les municipals del 2003, però va iniciar una etapa com a regidor de l’Ajuntament i president del grup d’aquesta formació. Xavier Trias va tornar a intentar-ho a les eleccions municipals del 2007 —va quedar segon i el socialista Jordi Hereu va aconseguir l’alcaldia— i a les del 2011 quan, aquesta vegada sí, Trias es va convertir en el primer alcalde convergent de Barcelona.

A les municipals següents (2015), la líder dels comuns, Ada Colau, va desbancar Trias de l’alcaldia, que es va quedar quatre anys fent de cap de l’oposició a l’Ajuntament. Finalment, de cara a la cursa electoral del 2019, Trias va passar el relleu a qui havia estat el seu número dos, Joaquim Forn —que en aquell moment estava empresonat a Lledoners per l’organització del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre— i a Elsa Artadi.

El del 2019 va ser un adeu momentani perquè quatre anys més tard, aquest 2023, es va tornar a presentar a l’alcaldia: diferents veus de Junts per Catalunya li ho van demanar per evitar un tercer mandat consecutiu d’Ada Colau. En veure que les enquestes li eren favorables, Xavier Trias va encapçalar la llista de TriasxBCN i va aconseguir doblar el nombre de regidors que va tenir Junts als comicis anteriors —Trias en va obtenir 11, mentre que Forn el 2019 en va aconseguir cinc.