"Jo com que no estava a Atenes la setmana passada, i no entenia bé el que estava passant a la capital, doncs em va sorprendre una mica. Jo esperava un 'sí' perquè pensava que la gent tenia por." JORDI ALSINA, català amb família a Grècia "Esperàvem tenir una nit més llarga, esperant els resultats, i en canvi de seguida es va veure que guanyàvem de carrer. L'orgull nacional ha pujat." MELINA VEL, ciutadana grega que viu a Atenes "La gent no té por i té una esperança. Perquè dir un gran 'no' pot canviar coses a Europa també." "Estem jugant una carta molt important. Després de molt de temps tenim alguna cosa a les nostres mans, que és bastant útil i ho hem de valorar de manera correcta. Nosaltres i el govern. I Europa, per suposat. FOTINI TRIGONAKI, ciutadana grega que viu a Catalunya "Ha de començar un camí molt difícil, igual que si hagués sortit el 'sí'. On anirem a parar, això no ho sé. Jo de moment estic molt contenta pel meu poble." "La gent ja no pot viure així, és molt clar. No podem viure així. S'ha de trobar una solució, i a veure a partir d'avui què passa." Ioannis Nikodimos "Estem esperant que negociïn. Tota la gent espera que ens quedem a Europa però amb mesures que siguin viables per al futur del país. No pas amb les mesures de restricció que s'han fet fins avui." Katerina Papathanasopoulo "Crec que hi haurà un acord millor que el que hi va haver prèviament. Ens quedarem a Europa, amb l'euro, i amb millors condicions."
Dubtes i també molta esperança entre els ciutadans grecs que van participar en la votació i han aterrat aquest dilluns a l’aeroport del Prat amb el primer vol procedent d’Atenes. Ioannis Nikodimos confia que les negociacions permetin que Grècia es quedi a “Europa però amb mesures que siguin viables per al futur del país. No pas amb les mesures de restricció que s’han fet fins avui”. Una opinió similar a la de Katerina Papathanasopoulo, que espera que hi hagi “un acord amb millors condicions”.
D’altres, com Angelos Maragos, van volar expressament a Atenes per poder participar en el referèndum. Des de Grècia i a través d’una connexió per Skype, Maragos s’ha mostrat sorprès pel resultat: “esperava un ‘sí’ perquè pensava que la gent tenia por”, ha dit. Però la ciutadania es va expressar amb un “no” rotund en contra de les reformes plantejades per Europa, un resultat que, segons Jordi Alsina -un català que viu a Grècia- ha fet pujar “l’orgull nacional”. De fet, afirma la grega Melina Vel, “la gent no té por i té esperança” perquè “dir un gran ‘no’ pot canviar coses a Europa també.”
Segons Maragos “s’ha de trobar una solució” ara que “tenim alguna cosa a les nostres mans, que és bastant útil i l’hem de valorar de manera correcta”. Fotini Trigonaki s’ha mostrat contenta pel resultat i ha dit que ara “ha comença un camí molt difícil, igual que si hagués sortit el ‘sí'”.