(ACN/ Redacció) La proposta de Sumar de posar una data a l’acord de la taula de diàleg entre Catalunya i l’Estat el 2024, ha centrat les reaccions dels candidats dels partits polítics d’aquest dilluns de campanya de les eleccions generals del 2023. Un acord que els comuns volen que vagi més enllà del debat polític. Ara bé, ERC i la CUP ho rebutgen.

D’altra banda, els principals candidats a la presidència del Govern d’Espanya preparen des d’aquest diumenge al migdia el debat del cara a cara que només enfrontarà Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP). La resta de partits han criticat el format del cara a cara perquè diuen que no representa la pluralitat de l’electorat o perquè vaticinen que hi haurà més retrets que propostes.

Els comuns volen que la taula de diàleg vagi més enllà del conflicte polític

Yolanda Díaz ha posat data a un acord de la taula de diàleg entre Catalunya i l’Estat. El 2024 hauria de ser l’any en què els catalans el votessin, segons el que s’ha compromès Díaz en una entrevista a ‘La Vanguardia’. I Aina Vidal, des de Barcelona, ha afegit la proposta que la taula vagi més enllà del debat polític i aposta perquè s’hi prenguin acords sobre infraestructures com Rodalies de Catalunya i la gestió de l’aeroport del Prat, el finançament autonòmic i la protecció del català. “Hi ha d’haver ambició, es tracta de posar solucions a totes aquelles matèries que tenen a veure amb Catalunya que són prioritàries i que s’han de poder parlar a la taula de diàleg”, ha dit Vidal.

ERC descarta la proposta dels comuns per a la taula de diàleg

Esquerra Republicana ha replicat la proposta dels comuns i l’ha posada en dubte. La número dos de la llista per Barcelona, Teresa Jordà, ha descartat incloure en la negociació amb Madrid un finançament nou o les infraestructures. “La nostra taula de negociació és per parlar del conflicte polític”, ha etzibat Jordà. I ha afegit que “per parlar de qualsevol cosa, sobretot de responsabilitat i de gestió d’aquelles que són una incompetència absoluta en mans de l’Estat, nosaltres hi estem absolutament oberts. Volem gestionar l’aeroport del Prat, Rodalies i l’aigua de les conques intercomunitàries”.

La CUP desconfia de la taula de diàleg

La CUP també ha mostrat desconfiança respecte a la taula de diàleg. Creuen que no és un mecanisme sincer perquè obvia, expliquen, la repressió com a origen del conflicte. El cap de llista per Barcelona, Albert Botran, considera que “si deixen fora l’amnistia i l’autodeterminació no estan resolent res, no estan anant a l’arrel del conflicte polític, i és un error”.

El PDeCAT vol copiar el model del PNV

Qui fa bandera de la necessitat de negociar és el PDeCAT i aspira, a més, a copiar el model del PNB. Per a Roger Montañola, ha quedat demostrat que, lluny d’aconseguir avenços, el procés independentista no ha comportat cap resultat positiu per a Catalunya. “Mentre nosaltres fem grans proclames, els bascos negocien i cada dia tenen més autogovern perquè fan política per a adults. I a Catalunya, durant els últims anys, s’ha fet política infantiloide o per a adolescents”, ha assegurat Montañola.

Els socialistes confien que Sánchez brillarà en el cara a cara

Meritxell Batet, que encapçala la llista del PSC de Barcelona, s’ha mostrat convençuda que Sánchez demostrarà la feina de progrés feta pel Govern espanyol, i ha acusat Feijóo de no tenir projecte de país i de tenir por de la seva poca solvència perquè no ha accedit a fer cap altre debat. “Veurem un Pedro Sánchez amb intel·ligència, amb vàlua política, com ha demostrat en aquests últims anys, i amb una talla internacional indiscutible”, ha defensat Batet. També ha assegurat que “es veurà el contrast amb un senyor Feijóo poc preparat, que assumeix les polítiques de Vox, i que l’únic que fa és parlar dels diferents territoris d’Espanya per generar més confrontació”.

El PP preveu un cara a cara decisiu

El número u de la candidatura del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, acompanyat del líder popular a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha dit que el cara a cara d’aquest dilluns serà decisiu per al 23-J i ha reptat Mertixell Batet a fer també un cara a cara. Pel que fa a la proposta dels comuns, el PPC troba “esgotador” que Vidal parli del referèndum perquè “és un debat del passat”. Ho han dit al MACBA, on s’han desmarcat de la “censura” a la cultura i han assegurat que els populars rebutgen “tota mena de discriminació”.

Vox reivindica la claredat del seu vot

El partit d’ultradreta ha defensat el vot al seu partit perquè “és el vot segur per fer fora Sánchez” davant el del PP. El líder del partit, Santiago Abascal, ha afirmat que mentre aquells qui han donat suport al seu partit a Múrcia o a l’Aragó “ja saben què passarà”, en el cas dels populars sorgeixen acords com els de Cantàbria o l’Aragó.