ADA COLAU, portaveu de Guanyem Barcelona "No tenen ni idea del que estem parlant i això és el que es nota en els seus discursos absolutament buits quan parlen de manera triomfalista, com va fer de forma insultant el president Rajoy parlant de que ja estàvem en el moment de recuperació i de creixement." TERESA FORCADES, Procés Constituent "Tenim unes pràctiques polítiques i unes pràctiques econòmiques dominants que generen pobresa, que generen atur, en sí mateixes. El que hem de fer no és esperar a que passi la crisi, el que hem de fer és canviar aquest ordenament jurídic, i canviar aquestes pràctiques, i això se'n diu revolució." DAVID FERNÀNDEZ, diputat de la CUP "Ens estem discutint per les engrunes d'alguns milions per combatre contra la pobresa energètica i en els darrers 525 dies els tres majors prestadors d'energia han guanyat 9.025 milions d'euros de beneficis nets."
Membres de la Coordinadora d’Assemblees d’Aturats de Catalunya i les Marxes per la Dignitat van iniciar dimarts una tancada a Santa Maria del Pi per denunciar la manca de feina, la precarietat laboral i la pobresa energètica. Hi van dormir dos dies seguits, incloent-hi la nit de Nadal, però els dies de Nadal i Sant Esteve van acordar amb el gerent de la basílica que marxarien perquè l’església quedés tancada a les nits. Avui hi han tornat i, tot i que tenien previst quedar-s’hi fins demà, després de l’acte amb representants de diversos col·lectius i partits d’esquerres han anunciat que aquesta nit ja no s’hi quedaran a dormir.
A la porta de Santa Maria del Pi, aquests col·lectius han anunciat que estan treballant per impulsar una vaga general unitària el 22 d’octubre. L’objectiu, que volen compartir amb tots els sindicats, és demanar canvis radicals en el mercat de treball, en el sentit contrari de les darreres reformes laborals. Per exemple, volen una jornada laboral de 30 hores setmanals, amb sous que permetin els treballadors viure amb dignitat, no com els dels “minijobs” o feines a mitja jornada que no donen per viure.
Per a tots els que no tenen feina, demanen una renda garantida de ciutadania que els permeti viure amb dignitat i que no estigui subjecta a la disponibilitat pressupostària de cada any o les mesures que adoptin els diversos governs. Proclamen que aquesta renda mínima és un dret, no un regal que fa l’administració en un moment donat.
Els suports polítics
El diputat de la CUP, David Fernàndez, ha fet especial esment del drama de la pobresa energètica. Tots aquests col·lectius denuncien que, en ple segle XXI, hi ha famílies que han de passar les nits a les fosques i els hiverns sense calefacció. Fernàndez ha denunciat que “en els darrers 525 dies, els tres majors prestadors d’energia han guanyat 9.025 milions d’euros de beneficis nets”.
En nom del Procés Constituent, la monja Teresa Forcades ha volgut desmentir que tots aquests problemes siguin conseqüència de la crisi econòmica. Segons Forcades, el sistema capitalista i l’actual ordenament jurídic genera pobresa i, per això, cal canviar-lo sense esperar que s’acabi la crisi. “D’això se’n diu revolució”, ha dit sense embuts, acompanyada de l’altre impulsor del Procés Constituent, l’economista Arcadi Oliveres.
La portaveu de Guanyem Barcelona, Ada Colau, ha dit que troba insultant que el president del Govern, Mariano Rajoy, digui que estem sortint de la crisi i començant un cicle de creixement econòmic. Segons Colau, els líders polítics com Rajoy fan aquests discursos perquè “no tenen ni idea del que estem parlant”.
Les Marxes de la Dignitat, que l’any passat van aplegar un milió i mig de persones a Madrid després de venir caminant des d’arreu d’Espanya, es tornaran a repetir el 2015. Concretament, tenen previst arribar a la capital espanyola el 21 de març i tornar a reunir aquest milió i mig de persones. Amb el lema “Pa, treball, sostre i dignitat”, també es van manifestar el 29 del mes passat a moltes ciutats, entre les quals hi havia Barcelona.