Els exalcaldes de Barcelona Narcís Serra (1976-1982), Joan Clos (1997-2006), Jordi Hereu (2006-2011) i Xavier Trias (2011-2015) han reivindicat la cultura del pacte per impulsar la ciutat després de la crisi del coronavirus. Tots quatre han coincidit en un col·loqui organitzat per Barcelona Tribuna i moderat per Miquel Roca, que ha admès “una profunda enveja” pel càrrec que van ocupar i que ell no va poder aconseguir malgrat intentar-ho.

“L’alcaldessa actual aquí no té adversaris, té gent que l’ajudaria”, ha afirmat Jordi Hereu, que ha plantejat un pacte sobre l’Eixample del segle XXI per no posar-hi “la pitjor qualitat urbana”. “Si em necessiten per construir, aquí estic”, ha afegit Xavier Trias, que ha recriminat, no obstant això, que “una part de la gent que avui mana a l’Ajuntament no té cultura d’entendre’s”.

Narcís Serra ha lamentat que “el tren del debat polític ha descarrilat” des des fa anys i que cal tornar-lo a encarrilar. L’excalcalde més veterà ha clamat per millorar el transport públic i apostar per la recerca. Al seu torn, Joan Clos ha reivindicat “fiançar l’àrea metropolitana” i ha demanat posar-se d’acord en temes concrets com ara acabar l’L9: “En això podem arribar a un acord”.

Diferències en el debat nacional

Els quatre exalcaldes han mostrat més diferències en la qüestió nacional. “Xavier, tu aspires a una Catalunya independent i jo no, jo aspiro a un estat plurinacional”, ha etzibat Hereu a Trias, que li ha replicat que “m’he tornat independentista perquè l’Estat no respon als desitjos i necessitats que té Catalunya“.

Al seu torn, Narcís Serra ha demanat tenir líders que proposin “fites que no divideixin els catalans en dues parts”. Per la seva banda, Joan Clos ha demanat defugir del debat nacional i apostar per consensos en qüestions com la sostenibilitat, que poden posar d’acord “un independentista i un que no ho sigui”.