L’Ajuntament de Barcelona reclamarà a l’Estat i a la Generalitat tots els solars, locals i edificis que tinguin buits a la ciutat, per poder-hi fer equipaments ciutadans i habitatge públic. Tots els grups municipals han donat suport a la proposició de JxC per aconseguir aquests espais com a cessió gratuïta, en la Comissió de Presidència del mes de desembre.

Jordi Martí Galbis (JxC) ha demanat “un esforç públic per posar a disposició de la gent allò que està buit” i que el govern de Colau i Collboni “sigui proactiu per negociar amb l’Estat”, alhora que ha recordat l’anunci de protocol d’intencions per l’edifici de Correus, a la via Laietana: “No volem això, volem acords polítics patrimonials”.

Per la seva banda, Jordi Martí Grau (regidor de Presidència) ha recollit el guant i s’ha compromès a fer un llistat dels espais titularitat de l’Estat i de la Generalitat actualment sense ús “o un ús precari”. Ara bé, Martí Grau ha avisat d’algunes traves: “Tant l’Estat com la Generalitat ens demanen que comprem si ens interessa un edifici”. Per això ha reblat a JxC (que és al govern català) que “defensi allà el mateix que defensa aquí”.

Almenys 24 locals buits de la Seguretat Social

Tot i que les properes setmanes l’Ajuntament elaborarà el llistat complet amb tots els edificis, solars i locals buits que tenen l’Estat i la Generalitat a Barcelona, Junts per Catalunya ha fet públic un llistat amb almenys 24 locals en desús que la Seguretat Social té a la ciutat. Majoritàriament es concentren al districte de Sant Martí.

Més enllà d’aquests, el govern municipal també reclamarà a la Generalitat el solar dels antics jutjats d’instrucció, al passeig de Lluís Companys. Els edificis es van començar a demolir el setembre del 2017 i ja fa gairebé un any i mig que el solar està buit. De fet, l’Ajuntament ja ha demanat més d’una ocasió a la Generalitat que li cedeixi l’espai per fer-hi habitatge públic, però el govern català ha declinat la proposta.